topovat ověřit

Co dělat při ztrátě nebo nálezu psa

  • Ztráta psa, co dělat, když pejska ztratíme nebo jej najdeme
80%
Náhled

Ztráta psa je noční můrou pro každého pejskaře. Bohužel i přes největší opatrnost se to může stát každému z nás v závislosti na okolnostech. Nález psa je naprosto odlišný případ, místo beznaděje pocítíte radost, že někomu vrátíte jeho milovaného mazlíčka. Jak postupovat, abyste konali správně?

Označení

Každý majitel by měl svého čtyřnohého mazlíčka vybavit co nejvíce prvky, které mohou usnadnit identifikaci nalezeného psa. Dříve se hojně tetovalo, i dnes tato metoda označení psa přetrvává, ale do popředí se dostává čipování, při kterém je psovi na levou stranu krku vpraven mikročip obsahující unikátní kód. Bez mikročipu se navíc neobejdete, pokud chcete vycestovat za hranice.

Kromě trvalých způsobů označení můžete psa vybavit vygravírovanou známkou s vaším telefonním číslem, vyšitým obojkem či dokonce chytrou známkou, která se dá přečíst chytrými mobilními telefony.

Ztráta psa

Při ztrátě psa zažívá každý páníček pocit bezmoci. Je ale důležité i v takto vypjaté situaci neztrácet hlavu, jednat rozumně a systematicky. Můžete tak urychlit šťastné shledání se svým psem.

Pokud se vám pes zaběhl při procházce za nějakým zajímavým podnětem, tak se doporučuje vyčkat v místě, odkud utekl, po dobu 2 až 3 hodin. Jestliže musíte odejít, nechte tam svou mikinu nebo něco, z čeho pes ucítí váš pach a choďte místo pravidelně kontrolovat. Můžete požádat přítele se psem, aby šel s vámi a zkusit vašeho čtyřnohého miláčka vystopovat.

Pokud je váš pes tetovaný, tak kontaktujte plemennou knihu ČMKU a nahlaste jej jako ztraceného. V případě označení čipem se obraťte na registr, kde jste čip po aplikaci registrovali. Dále kontaktujte útulky a veterinární lékaře ve vašem okolí, protože pokud by psa někdo našel, pravděpodobně by jej přivedl právě sem. Uvědomte městskou policii, jelikož odchyt ztracených psů spadá do jejich kompetence. Vhodné je zavolat místním myslivcům a informovat je o ztrátě psa, aby jej nezastřelili.

O ztrátě psa dejte vědět svému okolí, rozvěste letáčky s telefonním číslem a odměnou při nálezu. Pro šíření informace použijte sociální sítě. Kontaktovat můžete i organizace, které se hledáním ztracených mazlíčků zabývají.

Ztracený pes

Nález psa

Byli jste na procházce a přidal se k vám cizí pes, který evidentně utekl? Zde přinášíme rady, jak postupovat a pomoci pejskovi vrátit se zpět k páníčkovi, a to co nejrychleji.

Pokud jste narazili na opuštěného pejska, tak chvíli vyčkejte, zda se někde neobjeví jeho páníček. V případě, že je zvíře přítulné, tak jej můžete odchytit, jinak se obraťte na městskou policii, která by měla zajistit odchyt zvířete.

Nejdříve u pejska zkontrolujte, zda nemá obojek se známkou a telefonním číslem, to je nejsnadnější cesta, jak se může dostat ke svému majiteli. Dále hledejte tetování a případně čip, to můžete nechat ověřit v útulku nebo u veterináře. Pokud je zvíře tetované, obraťte se na plemennou knihu. V případě čipu prohledejte nejznámější registry.

Nalezeného pejska můžete umístit do útulku a nebo dočasně ponechat u sebe doma, v tomto případě byste měli nález ohlásit na obecním úřadě nebo v útulku. Každopádně vyvěste letáčky oznamující nález a nezapomeňte na sociální sítě, jejichž prostřednictvím se informace může rychle a jednoduše dostat až k pravému majiteli psa. Můžete kontaktovat i veterinární ordinaci ve městě, zda některý z lékařů nemá psa ve své evidenci.

Nalezený pes

Kam se obrátit?

přečteno: 4 438x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...