topovat ověřit
30.12.2015 / 30.12.2015

Psi a Silvestr

  • Rady, jak uklidnit psa na Silvestra
100%
Náhled

Ne každý pes je flegmatik. Čili každoroční psí martyrium přichází.

Konec roku. Člověk slaví, zvířata ne. Rachejtle, které po celý poslední den v roce bouchají už od rána, mohou nejednoho psa vystresovat. Na toto by měli majitelé čtyřnohých miláčků pamatovat, a jestli nechtějí začátek nového roku trávit hledáním neznámo kam zaběhlého psa, tak v první řadě by mu měli v útěku před petardami zabránit. Určitě není špatným řešením preventivně připevnit na obojek psa číslo mobilu, na které by mohl případný nálezce zavolat. Ještě lépe uděláme, když psa co nejlépe izolujeme od takových ran a budeme mu na blízku. A zcela nejlepší řešení je psa učit namtakové situace již od štěněte, ovšem ne každý má tuto možnost.

Máme-li tedy doma psa citlivého vůči ranám z dělbuchů natolik, že je vystresovaný a raději hledá bezpečné útočiště ve vaší blízkosti, je vhodné psa v jeho strachu nepodporovat. Takže ho nechlácholte a neutišujte ve své náruči, jelikož ho jen v jeho obavách z petard utvrdíte. Vlastně byste se měli chovat naprosto přirozeně. Tak přirozeně, jakoby ani nic nebylo. Tak pes z vašeho jednání pozná to, že se neděje nic mimořádného a že se tedy stresuje zbytečně. Když se pes bojí, najde si svoje nejlépe vyhovující útočistě sám. Pokud si pes ve strachu našel nějakou místnost i třeba záchod, nechejme ho tam (můžeme tam dát pelíšek) a zhasněme mu světlo.

Se sedativy je to sporné. Hysterický čtyřnohý kamarád je bezpochyby uvítá, ale ne každý pejsek, co se bojí je potřebuje. Je rozdíl, jestli jste dál od centra oslav, nebo přímo obklopeni ranami. Některý pes si jen zaleze pod stůl a bude tam – tomu cpát sedativa netřeba! Pokud ale strach překročí únosnou míru, pes se může zranit.

Pro čas procházky bychom měli volit takovou dobu, kdy hluk ze silvestrovského veselí není ještě tak silný. Někteří majitelé čtyřnohých miláčků volí i variantu odjezdu v tyto dny mimo dosah petard. To je nejlepší řešení! Ale v současné době je těžko proveditelné, slaví se na každém rohu. V nabídce zverimexů nebo eshopů na internetu najdete i volně prodejné přípravky na uklidnění na bázi homeopatik, nebo přírodních a bylinných látek. A samozřejmě je tu pak možnost sedativ předepsaných veterinářem.
 

Dát, či nedát sedativa?

Už jsme to zmiňovali, že sedativa většinou není nutné psovi dávat. Podívejme se na to takto. Strach z hluku je u psa vcelku normální a pes se bude bát i se sedativy. Sedativa nezabrání ani tak strachu, jako spíše panice a samozřejmě psa svým způsobem otupí. To neznamená ale, že se bát nebude. Jen už si neublíží, popřípadě někoho nezraní – to jsou hlavní klady sedativ a to je důvod proč se podávají. Zmírní úzkost a napětí, ale pejsek pořád může být neklidný. Popřípadě může pejsek i spát. Opravdového hysterika ovšem strach ani tak nepřejde a bude spánku vzdorovat. To, co potřebuje, je osobitý přístup. Některý pes chce být sám ve zhasnuté místnosti pod umyvadlem a některý s vámi. Nejlepší přístup je tedy dělat, že se nic neděje. Důležité je být psovi na blízku už jen proto, aby si něco neudělal. A nezapomeňte, že pes má na tomto světě hlavně vás, a proto už z jádra věci je pro něj uklidňující i jen to, že je s vámi.

přečteno: 8 420x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...