topovat ověřit
29.12.2017 / 23.01.2019

Jak strávit klidného silvestra se psem?

  • Jak pomoci pejskovi přečkat klidného silvestra
80%
Náhled

Poslední noc v roce se blíží a pro pejsky i ostatní domácí mazlíčky to znamená mnoho stresu. Všichni slaví příchod nového roku a samozřejmě nechybí tolik nenáviděné ohňostroje, které pejskům vůbec nesvědčí. Bojí se váš pes dělobuch? Poradíme vám, jak prožít pohodového silvestra a uklidnit vašeho pejsana.

1. Venčení

Po silvestrovské noci se na internetu objevuje mnoho oznámení o ztrátě pejska. Lidé totiž své mazlíčky nezabezpečí a ti pak ze strachu utečou. Různé petardy se v okolí rozeznívají již během dne, proto je nejlepší večit pejska na pevném vodítku, který se nepřetrhne a dobře utaženém obojku, z něhož se nevyvlékne.

Venčete v lokalitách, které znáte a vyhýbejte se kritickým místům. Delší procházku je vhodné absolvovat dopoledne nebo po obědě. Jak se blíží večer, tak pejska jen rychle vyvenčete.

Ohňostroj

2. Slavte doma

Pokud máte pejska, tak je pro něj nejlepší, pokud silvestra strávíte s ním. Můžete si udělat chlebíčky, připravit šampaňské a pro pejsana vytvořit slavnostní jídlo. Doporučujeme nechodit na párty a nechávat jej doma samotného.

Poku váš pes bydlí venku např. v kotci, měli byste jej vzít dovnitř, aby třeba nebyl zraněn zatoulanou petardou. 

3. Jak pomoci překonat strach

Pokud se váš pejsek bojí hlasitých ran, můžete mu podat uklidňující přípravky – ideální jsou např. Bachovy květové esence, které jsou přírodní a nijak pejskovi neublíží. Dále můžete sáhnout po feromonových obojcích s uklidňujícím účinkem či jiné přírodní přípravky. Jiné tišící léky nepoužívejte jen tak, ale pouze po konzultaci s veterinárním lékařem.

Pejska se nesnažte zbytečně konejšit, jen budete upozorňovat na to, že něco je jinak a navíc jej budete v podstatě chválit za nežádoucí chování. Mnohem lepší je, snažit se jej rozptýlit nějakou hrou, skvěle se na to to hodí tzv. interaktivní hračky kdy pejsek musí hledat pamlsky a snaží se k nim dostat. Pusťte si doma rádio nebo televizi a vytvořte si tak vlastní hluk – ten sice nepřekoná ohňostroje, ale působí alespoň mírné rozptýlení.

Pokud je pejsek vyděšený, rozhodně jej nikam nezavírejte, ale buďte s ním a pomozte mu hluk překonat.

4. Naučte pejska zvládat stresové situace

Rada, kterou oceníte nejen při ohňostrojích, naučte svého psa, aby se takového hluku nebál, můžete trénovat již od štěňátka. Ohňostroje pro něj pak nebudou nic neobvyklého, co by mělo vzbuzovat strach. Od útlého věku je nutné pejska socializovat a zvykat na věci, se kterými by mohl přijít do styku.

S pejskem

5. Na Nový rok

První den nového roku může také být nebezpečný, protože všude je mnoho odpadků, lahví od alkoholu a narazit můžete i na nevybuchnuté ohňostroje, které mohou být velmi nebezpečné. Držte pejska od míst s odpadky dál a raději jej nepouštějte na volno, stále doznívají oslavy z minulé noci.

Přejeme vám šťastný nový rok! Na silvestra buďte se svým psem, uvidíte, že vám bude vděčný a hlavně si to zaslouží. Pusťte si společně nějakou pohádku a užívejte si společné chvilky. 

přečteno: 1 792x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...