topovat ověřit
30.03.2023 / 30.03.2023

Psi s dredy: objevte cool psí plemena

  • Dredy v psím světě
60%
Náhled

Psi s dredy: záhada, která fascinuje každého milovníka zvířat. Co stojí za vývojem jejich neobvyklé srsti? Jaká plemena přicházejí s těmito kouzelnými kudrlinkami? A jaká péče je pro tyto neotřelé společníky nezbytná?

V tomto článku se ponoříme do světa psů s dredy, abychom odhalili tajemství spojená s jejich jedinečným vzhledem a původem. Prozkoumáme různá plemena, jejich historii a význam kudrnaté srsti pro jejich původní účel. A co teprve povaha těchto zvířat – jsou nějak odlišní od ostatních psů?

Připravte se na fascinující cestu do světa psů s dredy, která vás zavede hluboko do historie, kultury a péče o tyto zvláštní čtyřnohé přátele. Zajímá vás, co všechno můžete očekávat od života s takovým psem? Jaká jsou nejlepší plemena pro různé typy majitelů? Těmto otázkám se také budeme věnovat. Tak se připojte a objevte spolu s námi kouzlo psů s dredy!

Plemena s dredy

Existuje několik plemen, které se vyznačují charakteristickými dredy:

Puli
Toto maďarské pastevecké plemeno je známé svými dlouhými, kroucenými vlákny, které tvoří husté dredy. Puli je středně velký pes s energickou povahou a výbornými dovednostmi ve výcviku.

Komondor
Další maďarské plemeno, tentokrát velké, které má obdobně jako puli husté dredy. Komondor je plemeno, které původně sloužilo jako pastevecký pes a ochránce stád.

Bergamský ovčák
Toto italské pastevecké plemeno má na své srsti neobvyklé proužky, které se skládají z různých typů srsti. Tyto proužky se postupně stávají hustými dredy, které pokrývají tělo psa.

Havanský psík
Malé plemeno psa s kubánskými kořeny, které má dlouhou, hedvábnou srst. I když srst havaňáčka obvykle nedredatí, její textura je velmi lehká a kudrnatá, což může vytvářet jemné vlnky, které dredy připomínají. Při zanedbané péči se ale dredy tvořit mohou. Havanký psík je veselý, inteligentní a společenký pes, který se snadno přizpůsobují různým prostředím.

Pudl
Pudl je francouzské plemeno s kudrnatou srstí, která se může stáčet do jemných dredů. Pudlíci jsou chytří, aktivní a dobře cvičitelní psi, kteří jsou k dispozici ve čtyřech velikostech: toy, trpasličí, střední a standardní.

Historie aneb Co stojí za vývojem této neobvyklé srsti?

Historie psů s dredy je stejně fascinující jako jejich neobvyklý vzhled. Vývoj kudrnaté srsti u těchto plemen má kořeny v různých částech světa a byl ovlivněn konkrétními potřebami a účely, pro které byla tato zvířata chována. Podívejme se na některé z hlavních faktorů, které stojí za vývojem neobvyklé srsti u psů s dredy.

Klimatické podmínky
Kudrnatá srst u psů s dredy jim často poskytovala ochranu před extrémními klimatickými podmínkami. V chladných oblastech, jako je Maďarsko, chrání hustá srst se zplstnatělými chlupy puliho a komondora před mrazem a vlhkem. Tato srst také izoluje a chrání před přímým sluncem v teplých oblastech.

Práce na poli:
Některá plemena s dredy, jako komondor či puli, byla vyšlechtěna pro pastevecké účely. Jejich kudrnatá srst s dredy jim poskytuje ochranu před dravými zvířaty, která by mohla stáda napadnout. Zároveň se díky této srsti pes lépe maskuje mezi stádem, což mu umožňuje tato zvířata efektivněji chránit.

Odstrašování parazitů:
U některých plemen, že dredy mohou "odstrašovat" parazity, jako jsou blechy a klíšťata, tím, že jim ztěžují pohyb po těle psa.

Kultura a tradice:
U některých plemen, může mít vývoj dredové srsti kulturní a tradiční význam. V některých kulturách byly dredy považovány za symbol síly a odvahy.

Vývoj kudrnaté srsti s dredy byl tedy ovlivněn řadou faktorů, včetně klimatu, práce, ochrany a kultury. Tato neobvyklá srst jim poskytovala výhody a přizpůsobila se potřebám plemen v průběhu staletí. Dnes nás tyto fascinující zvířecí společníci stále přitahují svým neobvyklým vzhledem a zajímavou historií.

Péče o srst

Srst psů s dredy vyžaduje zvláštní péči. Je důležité dredy pravidelně kontrolovat a čistit , aby se zabránilo jejich slepení nebo zanesení nečistot. Může být také nutné občas odstřihnout části dredů, aby se udržela délka a hmotnost srsti na přijatelné úrovni.

Je třeba dbát na to, aby se srst udržovala suchá, neboť vlhkost může způsobit nepříjemný zápach a podporovat růst bakterií a plísní. Po koupání či dešti je tedy důležité psa důkladně usušit, což může být časově náročnější než u psů s hladkou srstí.

Povaha psů s dredy

Ačkoliv každý pes je jedinečný, lze u plemen s dredy pozorovat některé společné rysy v povaze. Většina z nich pochází z pasteveckého prostředí, což znamená, že jsou inteligentní, loajální a ochotní pracovat. Bývají také energičtí a potřebují dostatek pohybu a aktivit pro udržení tělesné a duševní kondice.

Psi s dredy mohou být také velmi nápadní, což často vyvolává zájem lidí kolem. Je důležité seznámit je s různými prostředími a situacemi již od štěněcího věku, aby se stali sebejistými a vyrovnanými dospělými psy.

Pro koho jsou psi s dredy vhodní

Aktivní jedinci a rodiny
Většina plemen s dredy má původ v pasteveckém prostředí a je energetická a pracovitá. Pro tyto psy je ideální aktivní životní styl s pravidelným pohybem a dostatkem stimulace.

Zkušení majitelé psů
Péče o srst psů s dredy může být náročná a vyžaduje zkušenosti a trpělivost. Zkušení chovatelé, kteří vědí, jak se starat o specifické potřeby srsti, budou schopni těmto psům poskytnout vhodnou péči.

Jedinci nebo rodiny s dostatkem času:
Psi s dredy vyžadují pravidelnou údržbu srsti a dostatek času na výcvik a socializaci. Pokud máte dostatek času a energie věnovat se svému psovi, může být pes s dredy skvělým společníkem.

Pro koho nejsou vhodní psi s dredy

Alergici
Ačkoliv některá plemena s dredy mohou být vhodná pro alergiky díky nižšímu vylučování alergenů, stále je třeba brát v úvahu individuální tolerance každého člověka. Uvažujete-li o psovi s dredy a máte alergie, je vhodné nejprve se se psem seznámit a zjistit, zda nedochází k alergickým reakcím.

Majitelé s omezeným časem
Péče o psa s dredy vyžaduje čas a trpělivost. Pokud nemáte dostatek času na pravidelnou péči o srst, výcvik a socializaci, může být lepší zvolit plemeno s jednodušší údržbou.

Majitelé, kteří hledají psa s minimální údržbou
Psi s dredy vyžadují zvláštní péči o srst, která může být časově náročná. Pro ty, kteří hledají psa s minimální údržbou, by bylo lepší zvolit plemeno s hladkou nebo krátkou srstí.

Majitelé, kteří preferují čistotu a pořádek
Srst psů s dredy může snadno zachytávat nečistoty, což může vést k zanesení špíny do domu. Pokud je pro vás čistota a pořádek na prvním místě, mohlo by být lepší zvolit jiné plemeno s hladkou nebo krátkou srstí, která bude snazší na udržení.

Lidé, kteří hledají spíše klidného psa
I když povaha psů s dredy závisí na konkrétním plemeni a jedinci, většina z nich je energická a potřebuje dostatek pohybu a stimulace. Pokud hledáte spíše klidného psa, může být lepší zvolit plemeno s nižšími energetickými požadavky.

Majitelé, kteří nechtějí investovat do profesionální péče o srst
Psi s dredy často vyžadují pravidelné navštěvy profesionálních groomerů, kteří se specializují na údržbu a stříhání dredů. Pokud nejste ochotni investovat do těchto služeb, bylo by lepší zvolit plemeno s jednodušší údržbou srsti.

Závěrem, psi s dredy jsou vhodní pro ty, kteří mají dostatek času, trpělivosti a zkušeností s péči o jejich specifické potřeby. Pro ty, kteří hledají psa s nižšími požadavky na údržbu, klidnější povahu nebo mají alergie, by mohlo být lepší zvolit jiné plemeno. Důležité je důkladně zvážit své životní podmínky a očekávání před tím, než si pořídíte psa s dredy, aby se z něj stal skutečně šťastný a spokojený člen vaší rodiny.

Psi s dredy jsou nejen vizuálně atraktivní, ale také zajímaví svým původem a povahou. Jejich srst vyžaduje zvláštní péči a pozornost, ale s dobrou péčí a trpělivostí se stávají skvělými společníky pro své majitele. Každé plemeno má svá specifika a je důležité zvážit vlastnosti, potřeby a nároky plemene, než se rozhodnete pro psa s dredy. Tito neobvyklí čtyřnozí kamarádi však mohou být pro mnohé milovníky psů skvělým obohacením života.

přečteno: 385x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...