topovat ověřit
26.10.2010 / 11.06.2019

Pes v autě

  • Pes v autě
60%
Náhled

Každý zodpovědný majitel již alespoň jednou řešil otázku, jak zabezpečit svého psa při jízdě autem, který způsob přepravy je nejvhodnější a co vlastně hovoří zákon?

Co se zákona týče, upravují problematiku přepravy zvířat dva, které by měl každý řidič znát, pokud se chystá psa přepravovat;

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Část první: Zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu)
Hlava II: Provoz na pozemních komunikacích
Díl 3: Pravidla provozu na pozemních komunikacích
Oddíl 4: Přeprava osob a nákladu
§ 52 Přeprava nákladu

(5) Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání,
novelizovaný Zákonem ČNR č. 162/1993 Sb.

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně:
Část první: Obecná ustanovení
§ 4 Za týrání se považuje

m) zacházet se zvířetem, přepravovat je nebo je pohánět způsobem, který vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání.

První zákon nám tedy říká, že pes nesmí ohrozit bezpečnost řidiče ani zbytek posádky a rovněž nesmí ohrozit bezpečnost provozu na silnici. Druhý zákon zabraňuje přepravě psa způsobem, který by mohl zvířeti jakkoli ublížit.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Jakým způsobem smíme a nesmíme psa převážet, nám však žádný zákon nepředepisuje a je pouze na každém z nás, pro kterou volbu se sami rozhodneme. V případě přepravní kontroly bude záležet na daném policistovi, zdali uzná zvolený způsob přepravy za vyhovující zákonům či nikoli.

V opačném případě může policista řidiči udělit blokově pokutu až do výše pět tisíc korun, ve správním řízení pak hříšníka čeká až deseti tisícová sankce (podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Kupky). Tyto informace se rozcházejí s těmi, které Právu sdělil šéf dopravní policie Tržil. Podle jeho slov, může řidič dostat blokově pokutu maximálně dva tisíce korun a od správního orgánu potom dalších dva a půl tisíce korun.

Jaké jsou možnosti?

Přepravní box, klec, autopás nebo dát psa do kufru?

Více než kdy jindy zde záleží na velikosti a hmotnosti přepravovaného psa. Policistům by nemělo (ale může) vadit, pokud budete mít trpasličího pinče, whippeta ba ani dokonce kokršpaněla u spolujezdce na předním sedadle pod nohama. Větší pes se může na tomto místě dostat do ohrožení života v případě úderu airbagem při nehodě nebo se může sám stát nebezpečný svou váhou pro posádku i z důvodu obtížnější manipulace než je tomu v případě lehkých psů.

Stejná situace může nastat i při převozu na zadním sedadle, kdy je pes pod kontrolou další osoby. Pes do velikosti kokršpaněla nepředstavuje přímé ohrožení zavalení svým tělem jako třeba labradorský retriever nebo německý ovčák, jehož váha může činit i přes čtyřicet kilogramů.

Na druhou stranu, malí psi, zejména pak pinčové a yorkshireští teriéři bývají velmi aktivní a mrštní a snadno mohou vyklouznout z náruče ba i z postroje a neuvěřitelnou rychlostí se dostat například pod nohy řidiče a zablokovat funkci pedálů.

Jak tedy přepravovat psa abychom neohrozili bezpečnost naši ani jeho, splnili podmínky uvedené v zákoně a i dlouhá cesta proběhla hladce, pohodlně a bez komplikací?

Malí psi

Nejefektivnějším řešením jak vozit jezevčíky, bišonky, čivavy, naháče apod. jsou přepravní boxy nebo klece, které lze pro malá plemena pořídit v nízké cenové relaci a které nejenže zamezí ohrožení řidiče psem, ale pejskovi zajistí také bezpečné útočiště.

Střední psi

Pro středně velké psy jako jsou kokršpanělé, bíglové, border kolie, dalmatini apod. je vhodný v zásadě každý způsob přepravy od přepravních boxů, přes autopásy až k přepravě v kufru s ochranou mřížkou. Je dobré hledět na charakter a povahu psa. Bázliví psi se rádi schovají do boxu, pro klaustrofobní nebo jen nadmíru společenské psy bude nejvhodnější volbou zase autopás.

 

Velcí psi

Bavíme-li se o psech typu bernardýn, leonberger, rotvajler ale také ridgeback, je nejvhodnějším způsobem přeprava v kufru opatřeném bezpečnostní mřížkou. Pes zde bude mít relativně nejvíce místa a koneckonců, kterému řidiči by byl za zády příjemný horký dech novofundláka připevněného autopásem na zadním sedadle…!?

 

Pro ještě pohodlnější a bezpečnější cestu

Pokud se rozhodnete pro kterýkoli způsob přepravy svého čtyřnohého miláčka, obchody s chovatelskými potřeby Vám nabídnou nespočet doplňků, které společnou cestu zpříjemní a ještě více usnadní. Zde je výčet těch nejčastějších;

Autodeka

Autodeka může být šitá přímo do kufru nebo na zadní sedadla. Obvykle je závěsná za opěradla a vyplňuje volný prostor před sedadly, aby měl pes více místa a nepadal. Je protiskluzová s průstřihy na autopásy. Vyrábí se z lehce čistitelné materiálu, protipachová i s termo-izolační výplní.

Autosíť

Autosíť je velmi diskutabilní autoochranou, protože se může lehce protrhnout o ostřejší předmět nebo dráp, nebo ji může pes prokousnout. Nedoporučuje se na dlouhé cesty, je vhodná spíše pro sváteční převoz klidných psů.

Výplň mezi sedačky

Jak je již výše psáno, některé autodeky mají všito přemostění k vyplnění volného místa mezi sedačkami. Existují také nafukovací mezisedačkové výplně, které rovněž brání poranění psa pádem ze sedačky např. při prudkém brzdění. Některé výplně jsou tunelové a volný prostor lze využít pro uskladnění menších zavazadel.

Nástupní lávka

Lávka je obvykle celodřevěná s protiskluzovou plochou s možností složení. Je vítanou pomocí při nakládání starých a nemocných nebo naopak velmi mladých psů, kteří nesmějí skákat.

Na závěr…

Nehoda se nemusí stát po tisících ujetých kilometrech po cizích cestách, ale může se stát dvě minuty od domova. Proto je důležité bezpečnost dodržovat při každé jízdě.
 

přečteno: 18 785x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...