topovat ověřit
19.11.2015 / 29.11.2019

Štěňátko, jako vánoční dárek

  • Štěně, jako roztomilý dárek pod stromeček se nemusí vyplatit
100%
Náhled

... A máme tu vánoce! Pozor, přijde Ježíšek... Copak nám asi přinese?

Horlivě přemýšlíte co darovat nebo čím být obdarováni?

Jako každý rok, Vánoce jsou obdobím, kdy se nejvíce z nás uchyluje ke koupi pejska. Spontánně, rychle a neuvážlivě. Považujeme jej za nejvhodnější, nejroztomilejší či nejkrásnější vánoční dárek, ale mnohdy nepřemýšlíme nad dalšími stranami mince. Co vlastně následuje "po štěněti"?

Většinou již máme nějaké dárky nakoupené, nezbývá nám nekonečný rozpočet, a tak logicky hledáme pejska, který je pokud možno co nejlevnější. Jenže co nejlevnější také velmi často znamená co nejméně kvalitní... A protože to množitelé moc dobře ví, předzásobí se před Vánoci dostatkem fen, které na Vánoce ještě častěji než kdy jindy nechávají nakrýt a ty následně rodí svá nemocná štěňátka.

A tak se mezi sebou tito "psí otroci" množí a množí jako v malé továrně na vánoční dárky. Tyto ovšem radost dlouho nedělají. Samotná štěňata jsou velmi často vážně nemocná, nemají patřičné očkování, odčervení a veterinární kontroly a jsou odebírána od matky velmi brzy, aby utvořila dojem "mini až drobného vzrůstu", v důsledku čehož také často umírají.

A doma přece nikdo nechce vánoční dárek, ze kterého se raduje třeba jen týden, a poté prožívá nejsmutnější silvestr svého života...

Koupě vánočního štěňátka bez PP (s PP pokud dobře neověříme chovatelskou stanici a nevěnujeme výběru štěňátka více času), pro nás také může znamenat:

1.) Snadněji se staneme obětí množitele nebo překupníka, který nám prodá nečistokrevné nebo nemocné štěně, které může trpět vážnou dědičnou poruchou (která vzniká mimo jiné také pářením mezi sourozenci), může být odebráno od matky ve velmi brzkém věku, může mít falešný očkovací průkaz a být jakkoliv nemocné (nemoci může přenést na člověka, obzvláště poté na dítě!)

2.) U štěněte koupeného jako:

          "skvělý vánoční dárek",

          "vánoční sleva na štěňátko",

          "při odběru štěněte do 24.12. výrazná sleva"

          "vánoční štěňátka"

a v důsledku dalších prodejních triků množitelů a překupníků se nám často může stát, že se ze štěňátka radujeme pouze několik dní, a poté nám znenadání umře. Nevíme proč a nechápeme co se stalo, ale na reklamace se nebere zřetel!

3.) Při koupě štěněte bez kupní smlouvy, dokladu o zaplacení, jména a místa bydliště prodejce, se můžeme spolehnout na to, že částku zaplacenou za tento vánoční dárek již nikdy neuvidíme a spravedlnost je v tomto ohledu slepá. Neexistuje možnost vrácení do 14 dní nebo nárok na vrácení peněz. Realita je jiná - hluchý telefon, nefunkční email, nesprávná adresa...

4.) Zaplatíme mnohem více za veterináře, než kolik nás ve skutečnosti stálo samotné pořízení pejska. Pokud bude štěňátko potřebovat veterinární péči, musíme počítat s vysokými částkami za jeho léčbu, protože léčba velmi malého štěněte odebraného od matky brzy, nenaočkovaného nebo jinak zanedbaného NENÍ LEVNÁ ZÁLEŽITOST a může šplhat do desetitisíců!

5.) Vánoční dárek nikdy nekupujeme uprostřed parkoviště, před obchodním domem nebo před osamělou budovou! Když vybíráme štěňátko jako opravdu dobře uvážený vánoční dárek a společníka na celý život, chceme vidět jeho rodiče, sourozence, prostředí kde vyrůstá a chceme si být jistí, že bude opravdu kvalitní, bude mít patřičná očkování a odčervení a bude zdravé. Proto raději pár měsíců šetříme a koupíme psa s PP z prověřené chovatelské stanice, kde máme větší jistotu a záruku kvality!

V knize Továrna na štěňata je možné přečíst si příběhy lidí, kteří takto smutné Vánoce a nejen ty, prožili... A informovat se, jak štěňátko správně vybírat a nenechat se napálit.

přečteno: 4 836x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...