topovat ověřit
25.02.2016 / 18.10.2019

Jaký pes je vhodný do bytu

  • Nejvhodnější psi do bytu
100%
Náhled

Bydlíte v bytě a život bez psa si nedovedete představit? Ani nemusíte, existuje mnoho plemen, která jsou vhodná pro soužití v bytě a nebudou vás výrazně omezovat.

Není ideální návod na to, jakého psa si do bytu pořídit. Výborně se tam hodí malá plemena, a to hlavně díky svým rozměrům. Neodsuzujte ovšem někoho jen proto, že bydlí v bytě a pořídil si velkého psa. Pokud mu věnuje dostatek času, tak takový pes žijící v bytě může být šťastnější než ten, co je celý den puštěný sám na zahradě.

Jakého psa vybrat?

Výběr správného plemene není jednoduchý a musíte jej podřídit tomu, co chcete s pejskem dělat. Budete chodit na cvičiště, věnovat se poslušnosti, agility či dog dancingu nebo hledáte jen společníka na procházky? Při rozhodování byste měli zohlednit i to, kde bydlíte, jestli máte nebo plánujete děti, ale i případné hlídání pejska v době vaší nepřítomnosti.
Důležité je zaměřit se na povahu psa a jeho potřeby. Jestliže nemáte trpělivost na rozčesávání srsti, tak si nepořizujte dlouhosrstého psa. Pokud máte raději odpočinek na gauči a stačí vám malá procházka, tak zapomeňte na psa s velkými nároky na pohyb. Když byste mu nevěnovali dostatečnou pozornost, tak by v bytě trpěl.

Výchova

Při soužití se psem v bytě je velmi důležitá výchova. Myslete na to, že máte sousedy a psa proto co nejdříve naučte, aby byl o samotě hodný a nevyváděl. Vyjící a štěkají pes v panelovém domě je opravdu utrpením a při hlasitých výlevech byste se také brzy mohli dočkat dopisu od rozzuřených sousedů.

Pes v bytě

Velké nebo malé plemeno?

Do bytu se skvěle hodí malá plemena psů, nezaberou tolik místa a bude po nich méně nepořádku. Při deštivých dnech můžete dvoukilovému prckovi házet aport z pohovky a tím se mu postarat o aktivitu.

Výhodou malých plemen je, že v případě nouze se mohou chodit „venčit“ na podložku. Při každodenním životě však musíte zohlednit jejich velikost. Velmi snadno je můžete ohrozit nebo jim nechtěně způsobit úraz. Někteří lidé si neuvědomují, jak jsou malí pejsci živí a rychlí, proto je potřeba dávat pozor na pád z náruče či nepovedený seskok z postele. I pouhé šlápnutí na tlapku, které velkému psovi nic neudělá, může malému ublížit.

Někteří malí psi se vyznačují tím, že téměř nelínají, což lidé žijící v bytě jistě ocení. 

Nelínající bytová plemena:

  1. pudl
  2. jorkšírský teriér
  3. maltézský psík
  4. boloňský psík
  5. havanský psík
  6. bišonek
  7. čínský chocholatý pes labutěnka

... a další. U těchto plemen je však nutné počítat s většími nároky na péči o srst (pravidelné stříhání, česání). Pořídit si můžete i naháče, tam vám péče o srst odpadá, zvýšenou pozornost však musíte věnovat kůži psa.

Jorkšírský teriér

Oblíbená bytová malá plemena:

  1. čivava
  2. pražský krysařík
  3. jezevčík
  4. šeltie
  5. trpasličí špic
  6. francouzský buldoček
  7. malý knírač
  8. papillon
  9. mops
  10. ruský toy
  11. shih-tzu
  12. jack russell teriér

 Čivava

... a další. Nezapomínejte na to, že i mezi malými psy si můžete vybrat sportovce, který bude nadšeně běhat agility.

Pokud jste příznivcem velkých plemen, tak v bytě můžete mít bezproblémové soužití. Důležité je se psovi dostatečně věnovat a nedat mu prostor k tomu, aby se nudil a začal ničit vybavení nebo štěkat na celý dům. Plemeno vybírejte důsledně a volte klidnějšího jedince. Hyperaktivní pes by vám z bytu mohl udělat „kůlničku na dříví“. Nezapomeňte zohlednit i původní zaměření psa, to vám může mnohé napovědět o jeho povaze.

Velká bytová plemena:

  1. afgánský chrt
  2. briard
  3. kerry blue teriér
  4. pudl
  5. saluki
  6. šarpej

 Pudl

Je důležité si uvědomit, že se psem jsou spojené jisté povinnosti, a to bez ohledu na to, zda se jedná o velké či malé plemeno. Pokud se řadíte ke zodpovědným páníčkům, tak není problém mít v bytě i většího psa. Seznam všech vhodných psů do bytu naleznete zde

přečteno: 46 745x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...