topovat ověřit
21.09.2020 / 21.09.2020

Treibball: zábava nejen pro pastevecké psy

  • Co je to Treibball
100%
Náhled

Existuje mnoho kynologických aktivit, kterým se můžete společně se svým psem věnovat. Některé mají bohatou historii, jiné vznikly poměrně nedávno, ale těší se stále větší oblibě. A právě druhým případem je i treibball. Slyšíte o tomto sportu poprvé? Nevadí, níže si ho představíme.

Co je to Treibball?

Za treibballem stojí Holanďan Jan Nijboer, vymyslel ho, aby zaměstnal ovčácké psy, když zrovna nebylo pasení na pořadu dne, ale smečka se musela unavit. Psi při něm pracují s velkými gymnastickými míči, které musí místo oveček přemístit na určené místo. Může sloužit jako doplňková činnost ke klasickému pasení.

Proč se věnovat treibballu?

Výhodou této aktivity je, že psi při ní nepotřebují takovou fyzickou zdatnost jako např. při agility. Hodí se tedy i pro pomalejší plemena a psy, pro které není vhodné skákání. Nemáte ovčácké plemeno? Nevadí, treibball není určen pouze pro specifická plemena, ale věnovat se mu můžou všichni.

Při samotné aktivitě má pes umístěné gymnastické míče na louce ve vzdálenosti 6 až 20 m od branky, za kterou je musí přemístit samozřejmě při spolupráci s psovodem. Nejlepší je, pokud míče kutálí čumákem. Na jejich přemístění má 3 min. Počet míčů se zvyšuje v závislosti na tom, do které z výkonnostních tříd patříte.

V České republice existuje klub, který sdružuje hráče a zaštiťuje konání závodů. Je hned několik výkonnostních tříd, takže když budete šikovní, můžete se posouvat stále výš. V čím vyšší třídě jste, tím jsou pravidla přísnější. V každé ze tříd se psi dělí do dvou kategorií podle velikosti psa, první je small do 40 cm kohoutkové výšky a ta druhá je large pro pejsky s výškou více jak 40 cm v kohoutku.

Zaujal vás treibball a rádi byste ho vyzkoušeli? Podívejte se na stránky klubu, můžete se zúčastnit některé z akcí, abyste to zažili na vlastní kůži a zjistili, zda vás tato aktivita baví.

přečteno: 1 469x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...