topovat ověřit
27.04.2021 / 05.03.2024

4. Hlavně se nerozčilovat!

  • Co dělat při frustraci psa při Hersenwerku?
100%
Náhled

Hlásíme se vám v další sérii článků o Hersenwerku. Metoda, která nabízí psům relaxaci a odpočinek prostřednictvím hraní různých hlavolamů, nám zároveň poskytuje možnost poznat svého psa blíže. V náročné a stresující době potřebujeme odpočinek jako sůl a se psy tomu není jinak. Jsou to právě oni, kdo vstřebávají naše emoce, a proto i oni musí pečovat o svou duševní hygienu. Hersenwerk je právě tím správným nástrojem, ve kterém pes relaxuje nejen svoje tělo, ale hlavně svou mysl a odfrkne si od všedních stresů, nahromaděných emocí a silných zážitků.

V předchozích článcích jsme vás vedli základními pravidly, která k Hersenwerku patří a naťukli jsme i téma, co do Hersenwerku nepatří. Dnes v něm budeme pokračovat.

Když chcete odpočívat, pak se rozhodně nesmíte rozčilovat a to platí pro jakýkoli živočišný druh. Pojďme se tedy podívat, co se pod pojmem FRUSTRACE vlastně skrývá a jak se jí vyhnout.

Frustrace je jednoduše stav mysli, kdy nejsou uspokojeny potřeby daného jedince. Míra frustrace je pro každého velmi individuální, protože tyto samotné potřeby jsou pro každého jiné. Jedinec se cítí špatně, zklamaně, často i naštvaně. Jedná se každopádně o stav, který brání v uvolnění a relaxaci, tedy brání Hersenwerku.

Hersenwerk - flustrace

Jak poznáme frustraci u psa při Hersenwerku?

Velmi často začne pes intenzivně frkat nosem, také má demoliční sklony. Hlavolam začne ničit. Nejčastěji se ho snaží rozkousat, ale i packy a jejich vehementní hrabání do hlavolamu mohou být projevem frustrace.

Co dělat, když je frustrace na scéně?

Nejlepší je, aby byl tento stav mysli okamžitě přerušen. Pokud budete psa oslovovat a volat na něho, pak jeho frustrace pravděpodobně stoupne, protože ho navíc budete nepěkně rušit v průběhu jeho vztekání a to vyvolá jen další vztek. Fyzický nátlak ve formě tahání psa z hlavolamu za obojek či postroj bychom brali už jako korekci, pro kterou v Hersenwerku není žádné místo.

Vezměte si do ruky dostatečně lákavý pamlsek a dejte jej psovi před čumák tak, abyste se jeho nosu fyzicky dotkli. Taková pachová nálož psa ochromí a vztekání se je zapomenuto. Jakmile se pes již soustředí jen a pouze na pamlsek, který se mu nabízí přímo u jeho čumáku, odveďte ho za pomoci tohoto pamlsku pryč z hlavolamu.

Samozřejmě je velmi výhodné, když se pes se svými emocemi naučí pracovat a když se naučí tyto situace zvládat tak, aby se nerozčílil. Proto poté, co psa odvedete z hlavolamu, mu nachystejte hlavolam znovu se stejnou situací a jen ji malinko zlehčete. Pes tak bude mít šanci jít opět do hlavolamu, ale problém již zvládne vyřešit, protože nebude tak složitý.

Sebezklidnění

Vždy dejte psovi malou chvilku, abyste si byli jisti, zda vaši pomoc potřebuje. Občas se setkáváme se psy, kteří se sice rozčílí, ale jen na pár sekund. Jsou schopni se zklidnit, zamyslet se, následně problém vyřeší a dál hrají naprosto v klidu a pohodě. V takovém případě není třeba zmatkovat. Naopak zachovejte klid, dejte psovi pár sekund pokaždé, kdy se stane podobná situace a jestliže vidíte, že se umí sám uklidnit, pak situaci neřešte.

Nepolevujte ale ve svém pečlivém pozorování. Sebezklidnění se nemusí dostavit ve všech situacích.

Hersenwerk - sebezklidnění

Proč frustrace nastává

Prevence těchto situací je hlavně citlivá práce na míru. Jakmile sestavuji a nabízím hlavolam tak, že přesně vím, jaké řešení by psovi vyhovovalo, není důvod pro frustraci. Nicméně nejen tato situace vybízí k frustraci. Je mnoho dalších situací, které mohou psa v průběhu Hersenwerku rozlítit.

1. Hlavolam je příliš těžký.
2. Hlavolam je příliš lehký.
3. V hlavolamu se pamlsek zasekl či spadl na nedostupné místo.
4. V hlavolamu je moc pamlsků.
5. V hlavolamu již není žádný pamlsek.

Všechny předchozí situace mohou psa rozčílit. Výskyt frustrace opět eliminujeme hlavně naší trpělivou prací na míru.

Dnes si také představíme dva fantastické hersenwerkové hlavolamy muffínky a brčka.

Muffinovník

Muffínky jsou skvělý hlavolam a lze ho přizpůsobit opravdu každému psovi. Má velikou rozmanitost materiálů hlavně díky tomu, že se z pravidla skládá z několika částí. Hlavní částí je samotný muffinovník. On sám je skvělým hlavolamem. Nejoblíbenějším materiálem je zde silikon, který se krásně přizpůsobí tvaru čumáku každého psa. Teflonový muffinovník je mnohem náročnější na řešení, také není příjemný všem psům a díky tomu, že drží tvar, může být nehratelný pro některé typy psů s kratším a širším čumákem.

Vždy začínejte hrát pouze s čistým muffinovníkem. Na muffinovník můžete postupně přidávat nerůznější komponenty. Tyto části udělají hlavolam zajímavější a obtížnější, protože znemožní snadnou dostupnost pamlsků. Takovým předmětem může být cokoli od silikonových košíčků přes míčky, ponožky, zmačkaný papír a mnohé další. S dalšími komponenty, které se rozhodnete na muffinovník položit a tím ztížit dostupnost pamlsků, psa seznamte postupně. Pokud by se hlavolam hýbal, můžete ho jemně rukou přidržet anebo pod něho dát protiskluzovou podložku.

Hersenwerk - muffinovník

Rozmanitost materiálů a počet komponentů

Ne každý pes ocení velké množství různých předmětů, které zakrývají pamlsky. Jsou psi, pro které bude ideálním stavem jen samotný muffinovník. Proto vybírejte pečlivě a vždy pozorujte, co vám na to váš pes odpovídá. Velmi často se říká, že méně je někdy více a je to svatá pravda. Opět myslete na to, že nám jde převážně o uvolněný stav psa během hraní a ne o prověření úrovně jeho inteligence. Hlavolam nemusí být obtížný, aby měl kýžený efekt.

Brčka

Pokud doma najdete stará plastová brčka, nevyhazujte je a nechte si je pro svého psa jako hlavolam. Je to naprosto geniální hlavolam. Velmi často je pro psy hlavolamem, který spíš psa udrží aktivního a moc ho neutlumí. V lidském světě by mohl být analogií třeba úklid, po kterém máte energii vrhnout se do nějakého úkolu, který na vás čeká. V brčkách se nejvíc čistí právě mysl psa. Plastová brčka jsou navíc hodně hlučná, takže díky jejich ruchu je pes hlavolamem zcela pohlcen.

Brčka můžeme nechat ležet jen na zemi samostatně anebo je lze umístit do nějakého lavoru. Pokud zvolíte variantu druhou, nezapomeňte psa opět nejprve seznámit i s lavorem samotným. Tento hlavolam doporučujeme ve většině případů přidržovat jemně rukou, aby se lavor nepřevrhl a nepraštil psa v momentě, kdy se rozhodne do něho vstoupit i packou. Poničili bychom tak důvěru v tento úžasný hlavolam.

Hersenwerk - brčka

Prohledejte svou kuchyň a dejte nám vědět, jestli jste ve svých skříňkách narazili na plastová brčka či formy na muffinky.

Předchozí články zde:

  1. Článek: Hersenwerkem k relaxaci a lepšímu poznání
  2. Článek: Základy Hersenwerkového hraní
  3. Článek: Pssssst… nerušit, zde se hraje Hersenwerk!

 

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

přečteno: 903x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...