topovat ověřit

Aktivní psi: psí sporty a aktivity pro psy, kteří milují pohyb

  • 16 zábavných sportovních aktivit pro vašeho psa: Zlepšete jeho fyzickou kondici!
100%
Náhled

Víte, jak udržet svého psa v kondici a zároveň mu poskytnout dostatek zábavy? Řešením jsou aktivity pro psy, výcvik a sport! Ale co všechno si můžete se svým psem vyzkoušet? Co je pro něj vhodné a jak najít správnou aktivitu? V tomto článku se budeme věnovat právě těmto otázkám a představíme vám 15 různých aktivit, které můžete se svým psem vyzkoušet. Ať už máte psa velkého nebo malého, klidného nebo energického, najdete si zaručeně něco, co vás oba potěší a posílí vaše vztahy. Tak se s námi připravte na spoustu zábavy a pohybu!

Připravte se na hromadu zábavy a adrenalinu!

1. Agility

Začneme s agility. To je sport, kde pes musí překonávat různé překážky na čas. Je to skvělá zábava pro psy, kteří milují rychlost a zručnost. Mezi nejvhodnější plemena patří Border kolie, Sheltie, Jack Russell teriér a Německý ovčák. Na druhou stranu, pes s větším tělesným objemem, jako je třeba Buldok, se s agility trápí.

2. Flyball

Flyball je další skvělou aktivitou. Pes musí překonat překážky a vyměnit míčky. Tento sport je ideální pro psy, kteří milují rychlé pohyby a jsou zruční. Zlatý retrívr, Border kolie, Čivava a Boxer jsou nejlepší pro tento sport. Na druhou stranu, psi s dlouhým tělem, jako jsou Basset houndi, se s flyballem nemusí příliš dařit.

3. Obedience

Dalším sportem je obedience, kde pes musí poslouchat a provádět různé příkazy. Tento sport je vhodný pro mnoho plemen, včetně Německých ovčáků, Zlatých retrívrů a Labradorů. Psi, kteří jsou neklidní, jako třeba Jack russell teriéři, by mohli mít s obedience trochu problémy.

4. Canicross

Dalším sportem je canicross, kde pes běží vedle svého majitele. Toto je skvělá aktivita pro lidi, kteří chtějí zlepšit svou kondici a mít aktivního psa. Mezi nejlepší plemena k tomuto sportu patří Husky, Malamuti a Němečtí ovčáci. Menší psi, jako třeba Yorkšírští teriéři, mohou mít s canicrossem potíže.

5. Rally obedience

Rally obedience je dalším skvělým sportem, který kombinuje obedience s agility. Pes musí provádět různé příkazy, ale je to méně formální než tradiční obedience. Mezi nejlepší plemena pro rally obedience patří třeba Bígl, Boxer, Čivava a Německý ovčák.

6. Schutzhund

Schutzhund je sport, kde pes musí provádět poslušnost, ochranu a stopy. Je to skvělý sport pro psy, kteří mají vysokou úroveň výcviku a jsou zruční. Tento sport byl původně vyvinut pro německé ovčáky, ale dnes se může účastnit mnoho plemen. Mezi ně patří Belgičtí ovčáci, Rotvajleři a Dobrmani. Pro menší plemena, jako je třeba Yorkšírský teriér, by však mohl být schutzhund příliš náročný.

7. Disc dog (Dogfrisbee)

Disc dog je sport, kde pes musí chytat frisbee. Cílem je, aby pes chytil disk co nejrychleji a v co nejlepším a originálnějším  stylu. Tento sport je ideální pro psy, kteří milují hry a chytání věcí. Nejlepšími plemeny pro tento sport jsou Australský ovčák, Border kolie, Zlatý retrívr a Labradorský retrívr. Menší psi, jako třeba Mopsi, by mohli mít s chycením frisbee potíže.

8. Dock diving

Dock diving je sport, kde pes skáče z mola do vody. Tento sport je skvělý pro psy, kteří milují vodu a jsou dobrými plavci. Ideálními plemeny pro tento sport jsou Labradorský retrívr, Zlatý retrívr a Německý ovčák.

9. Weight pulling

Weight pulling je sport, kde pes táhne různé váhy. Tento sport je vhodný pro plemena s vysokou fyzickou zdatností, jako jsou Aljašští malamuti, Bernardýni nebo Rotvajleři. Menší plemena, jako jsou Yorkštírští teriéři, jsou však pro tento sport příliš malí.

10. Cani-vtt

Cani-vtt je sport, kde pes běží vedle svého majitele, který jede na kole. Tento sport je ideální pro lidi, kteří milují jízdu na kole a mají aktivního psa. Nejlepšími plemeny pro tento sport jsou Sibiřský husky, Malamuti a Němečtí ovčáci.

11. Treibball

Treibball je sport, kde pes musí posouvat míče do branky. Tento sport je vhodný pro plemena, která mají ráda práci a jsou zručná. Mezi nejlepší plemena patří Border kolie, Australský ovčák a Šeltie.

12. Scootering

Scootering je sport, při kterém pes táhne člověka na speciálním koloběžkovém vozíku. Je to sport pro psy, kteří jsou zvyklí tahat, jako jsou třeba Husky, Malamuti nebo Samojedi. Vhodný je pro psy s větší fyzickou výdrží, kteří dokáží běžet dlouhé vzdálenosti. Naopak pro menší a lehčí plemena, jako jsou například čivavy, může být scootering příliš náročný.

13. Skijoring

Skijoring je sport, kde pes táhne svého majitele na lyžích. Ideální plemena pro tento sport jsou Husky, Malamuti a Labradorští retrívři. Některá plemena však pro skijoring nejsou vhodná vůbec a to z důvodu jejich velikosti, tvaru těla nebo kvůli jejich temperamentu. Mezi tyto psy patří například menší plemena, jako je Čivava, Jorkšírský teriér, Mops, Špic nebo Francouzský buldoček

14. Bikejoring

Bikejoring je podobný sport jako cani-vtt, ale s kočárkem na kolech místo kola. Ideální plemena jsou podobná jako u skijoringu.

15. Lure coursing

Lure coursing je sport, kde pes běží za umělou kořistí na dráze. Tento sport je ideální pro chrtí plemena, jako je například Greyhound.

16. Nosework

A konečně Nosework, což je sport, kde pes musí hledat skryté vůně. Tento sport je vhodný pro všechna plemena, která mají dobře vyvinutý čich, jako jsou například retrívři a lovečtí psi.

Tak a máme tu tedy mnoho dalších skvělých psích sportů, které můžete se svým psem trénovat a zároveň se při nich bavit. Bez ohledu na to, který sport si vyberete, pamatujte na, že nejlepší způsob, jak psa trénovat, je s láskou a trpělivostí. Tak co si zkusíte? Možná se stanete dalším týmem špičkových sportovců se svým čtyřnohým kamarádem u boku!

 

přečteno: 232x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...