topovat ověřit
16.06.2021 / 05.03.2024

5. Velké finále v přírodě

  • 5. Velké shrnutí Hersenwerku
100%
Náhled

Je to tu. Poslední článek z naší série o Hersenwerku. Věříme, že jsme vám řekli vše, co je podstatné pro to, abyste mohli hrát Hersenwerk a doufáme, že jsme vám ukázali, jak krásný Hersenwerk může být nejen pro vašeho psa, ale i pro vás. Díky němu pomůžete psovi k perfektní relaxaci, nabyde silnější sebevědomí, pochopíte i velmi jemnou psí komunikaci a společně utužíte svůj vztah. Pojďme si to ale malinko zrekapitulovat, abyste se mohli vrhnout do hraní.

1. Nechte psa seznámit se s hlavolamem

Tato část je nesmírně důležitá. Zvláštní pozornost seznámení věnujeme hlavně u štěňátek, která potřebují malinko více představit prostředí a materiál, ve kterém hrají, protože v zápalu své štěněčí radosti jim trvá delší dobu, než si tuto skutečnost uvědomí. Je velmi důležité, aby pes věděl, do čeho vstupuje, ještě než s daným hlavolamem začne hrát. Nechte psa, aby si hlavolam pročichal bez pamlsků. Až si pes hlavolam prozkoumá, nechte ho, aby vám sám řekl, že je připravený na případné hraní.

2. Připravte hlavolam

Občas se setkáváme s tím, že majitel pejska zavře za dveře, přichystá hlavolam a teprve potom psa pustí do místnosti. Hra na schovávanou je jistě pro spoustu psů zajímavá, ale v takovém případě rozhodně nemůžeme mluvit o Hersenwerku. Je důležité, aby pes viděl celou přípravu hlavolamu. Náležitě se může těšit, ví, co na něho čeká a samotné čekání přispívá k tomu, aby se uvolnil již v jeho průběhu. Díky tomu bude vcházet do hlavolamu v klidnějším naladění. Mimo jiné je klidný vstup do hlavolamu prevencí jakýchkoli zranění hlavně u hlavolamů, které jsou pohyblivé.

Hersenwerk - příprava hlavolamu

3. Povel pro hlavolam

I povel je něco, co by mělo být specifické čistě pro Hersenwerk. Díky němu bude pes vědět, že se jedná o tuto klidovou aktivitu a opět se naladí na klidnější notu. Povel by měl být ideálně klidný a vystihující tak podstatu Hersenwerku. Pokud přidáte k povelu i nějaké gesto, i gesto by mělo být klidné.

Hersenwerk - povel pro hlavolam

4. Řešení

V Hersenwerku nemůže žádný pes chybovat, protože to není výkonnostní aktivita. Řešení si volí pes sám dle svých preferencí, schopností, možností a nálad. Může hlavolam řešit packou, čumákem i dalšími způsoby. Cesta je cíl a proto není důležité, zda pes hlavolam dořeší, ale důležité je, jak se pes v průběhu řešení cítí. Chceme psovi dopřát relaxaci, proto pes, který hraje Hersenwerk vypadá tak, že je v hlavolamu klidnější, jeho tělo se uvolní po všech stránkách a pes se v klidu nenechá rušit a soustředí se plně na hlavolam. Díky tomu si odpočine i jeho mysl. V hlavolamu pes zapojí všechny své smysly, a proto bude po delším klidném hraní také náležitě unavený.

Hersenwerk - řešení

5. Pozorování

Hersenwerk by měl být vždy připravován na míru konkrétnímu psovi. To ale není možné bez pečlivého pozorování. Tento úkol je opravdu nelehký a je jen na bedrech majitele psa. Když pes hraje, soustřeďte se na to, co vám říká svým tělem a chováním. Jak u hlavolamu stojí? Má někde stažené svaly? Je roztěkaný a nesoustředěný? Vyhýbá se něčemu v hlavolamu? Tyto a mnoho dalších otázek si musíte pokládat, abyste věděli, zda je hlavolam opravdu dle přání vašeho psa anebo jestli je potřeba ho nějak upravit. Pes hovoří skutečně celým tělem. Pozorování a čtení psí komunikace je velmi titěrná práce. Bez ní by se ale nejednalo o Hersenwerk.

Hersenwerk - pozorování

6. Ukončení

Každý pes ukončuje svým osobitým způsobem a dokonce je možné, že své ukončení bude měnit. Neučte psa nějaké specifické ukončení. Jednoduše řečeno se jedná o moment, kdy přestane svou pozornost věnovat hlavolamu. Vždy dejte psovi pár sekund, abyste si ověřili, že skutečně hlavolam ukončil a že si jen nechtěl dát malou pauzičku. Všechno zmíněné patří k ukončení jednoho konkrétního kola, jakmile pes skončí, můžete připravit kolo další. Ale kdy ukončit celé hraní a nechystat další? Když váš pes začne být unavený. Opět vám to jednoznačně řekne jeho tělo, to nikdy nelže. Na psovi lze pozorovat známky únavy, např. kruhy pod očima, nesoustředěnost, neochota vstávat do hlavolamu, špatná výdrž při přípravě a mnohé další. Standardně se psem hrajeme 5-10 minut.

Hersenwerk - ukončení

7. Čemu se vyvarovat?

I Hersenwerk má svá úskalí a na některé drobnosti bychom si měli dát pozor. Rozhodně bychom neměli psa rušit svou pochvalou, pohlazením, zasahováním do hlavolamu, přehrabováním v pamlskovníku, atd. Také bychom neměli psovi překážet svou pozicí u hlavolamu a nechat mu dostatek prostoru pro řešení. Měli bychom se snažit, aby se pes v průběhu hraní nerozčílil, když mu něco nepůjde. V poslední řadě bychom se také měli vyvarovat jakýmkoli korekcím, např. zakazováním vstupu do hlavolamu v průběhu přípravy, nevhodně zvoleným obojkem či postrojem, atd.

Hersenwerk - čemu se vyvarovat

8. Bezpečnost nade vše

Vždy za všech okolností byste měli psovi dopřát bezpečné prostředí pro hraní. V rámci bezpečnosti se bavíme o:

  • Bezpečném prostředí – nic by psa nemělo ohrožovat.
  • Bezpečném hlavolamu – materiál hlavolamu a jeho komponentů by neměl být toxický, ostrý, rozpadající se na malé kousky.
  • Bezpečném hraní – správný výběr pamlsků, hlavolam šitý ideálně na míru.

Hersenwerk - bezpečnost

Jestliže se námi necháváte vést, tak hrajete Hersenwerk. Díky Hersenwerku si jistě oddychne i sám páníček. Nejen, že klidné pozorování a chvilka ticha s vaším psem je uklidňující i pro vás, ale také můžete využít svou kreativitu pro tvorbu hlavolamu. Hlavolamy nekupujeme hotové, takové hlavolamy nepatří do Hersenwerku, protože nenabízejí více způsobů řešení. Hlavolamy ale vytváříme z materiálů a věcí, které se vyskytují kolem nás. Díky Hersenwerku s takovými předměty se pes lépe socializuje. Velmi často se můžete setkat s čichacími dečkami, muffinovníky, lavory s brčky, různě zarolovanými ručníky, plyšovými hady a dalším. To jsou materiály z našich domácností. Nezapomínejme ale, že okolo nás máme také přírodní prostředí, které je pro většinu psů velmi přirozené, a proto jejich rozměr odpočinku může být mnohem větší u hlavolamů z přírodních materiálů.

Těsně před letními prázdninami se můžete těšit na novou knihu o Hersenwerku v přírodě, kterou jsme připravili. Kniha vyjde pod nakladatelstvím Plot. Příroda je fantasticky rozmanitá, ale může být i zrádná. Proto je nutné mít se při hraní v přírodě na pozoru. Kniha vás provede nejčastějšími úskalími, ale zároveň vám ukáže, jak fantastické hraní je hraní v přírodě.

Hersenwerk

Přejeme vám mnoho krásných chvil s Hersenwerkem!

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

přečteno: 288x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...