topovat ověřit
16.06.2020 / 16.06.2020

Cestování se zvířaty do členských zemí EU

  • Co pes potřebuje, aby mohl vycestovat za hranice?
100%
Náhled

Cestujete se svým pejskem na dovolenou? Pak jistě víte, že musíte splnit určité požadavky a stejně jako páníčci musí mít také pas. Čtyřnozí mazlíčci mají určeny požadavky, za nichž mohou vycestovat. Nyní se zaměříme na to, jak je to s cestováním po členských zemích Evropské unie.

Co pes potřebuje, aby mohl vycestovat?

Standardně musí váš chlupáč splnit 3 základní podmínky, existují ovšem i výjimky a nebo další požadavky, ale k těm se vrátíme ještě níže. Mazlíčci potřebují pro vycestování do členských zemí EU:

  1. mikročip pro identifikaci zvířete
  2. pas zvířete v zájmovém chovu
  3. platné očkování proti vzteklině

Všechny tři výše zmíněné kroky spolu úzce souvisí a dají se zařídit společně u veterinárního lékaře. Jako první se pes nechává čipovat, do podkoží na levé straně krku je mu vpraven mikročip s unikátním kódem. Tento čip musí splňovat ISO normy, aby jej přečetly standardní čtečky. Tetování je dostačující pouze v případě, že bylo provedeno před 3. 7. 2011 a je stále čitelné.

Společně s čipem je vystaven pas zvířete v zájmovém chovu, kde jsou podrobnější informace o mazlíčkovi, které vyplňuje veterinární lékař. Zaznamená číslo čipu, a nakonec také provedené vakcinace.

Nemůžete vycestovat bez platného očkování proti vzteklině, to se aplikuje po čipování od 12 týdnů věku a musí být provedeno schválenou vakcínou. Za platné je považováno 21dní po prvním očkování, nebo od dne přeočkování, pokud byla zachována platnost předchozího očkování.

Některé země, např. Finsko, Irsko a Malta vyžadují před vstupem do země ještě povinné ošetření proti echinokokům. Odčervit musíte přípravkem, který obsahuje účinnou látku praziquantel, a to konkrétně 120 až 24 hodin před vstupem do země. V pase musí mít chlupáč zaznamenáno datum i čas ošetření, nesmí chybět ani název přípravku a výrobce.

Cestování se psy po EU

Cestování s mláďaty

Výjimka platí pro mláďata do 12 týdnů věku, protože ta nejsou očkovaná proti vzteklině. Štěně, kotě nebo jiný mazlíček musí mít vyhotovený pas. Mládě nesmí přijít do styku s volně žijícími zvířaty, nebo ho doprovází matka, na které je závislé.

Obchodování se zvířaty

Při obchodním přesunu zvířat (psů, koček a fretek) musíte mít osvědčení od veterinárního lékaře a potvrzení o klinickém vyšetření, které není starší než 48 hodin. Tyto dokumenty musíte mít i v případě, že cestujete s více jak pěti zvířaty, nebo pokud zvíře nedoprovází jeho majitel.

Cestování se psy po EU

Ať už cestujete s mazlíčky na dovolenou, stěhujete se, nebo je převážíte k novému zahraničnímu majiteli, vždy dbejte na veškeré předpisy, abyste v případě kontroly nebyli nepříjemně překvapeni. Máte s cestováním s chlupáči zkušenost? Napište nám do komentáře.

přečteno: 721x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...