topovat ověřit
21.03.2023 / 21.03.2023

Máte rádi huňatá plemena?

  • Jaké jsou úskalí chlupatých plemen?
100%
Náhled

Huňatí psi jsou u mnoha lidí velmi oblíbení a to zejména pro svou krásu a příjemnou povahu. Avšak, i když byste se mohli cítit okouzleni těmito krásnými zvířaty, měli byste mít na paměti, že s tímto typem psa přichází také určité výzvy a úskalí. Proto jsme pro Vás připravili tento článek, abychom Vám pomohli pečlivě zvážit všechna pro a proti spojená s nákupem a péčí o huňatého psa. Pojďme se tedy společně podívat na to, co je třeba vědět, abyste se mohli rozhodnout, zda je huňatý pes pro Vás tou správnou volbou.

Péče o srst

Protože mají huňatá plemena obvykle hustou a dlouhou srst, vyžadují pravidelnou péči. Pravidelné kartáčování a stříhání srsti jsou nutné, aby se zabránilo zacukávání a plstnatění srsti a zlepšilo se obecné zdraví psa.

A jak pečovat o huňatou srst? Zde je několik tipů:

1. Pravidelně kartáčovat
Kartáčování srsti je důležité pro odstranění nečistot, odumřelých chlupů a snížení pravděpodobnosti vzniku zplstnění. Srst se doporučuje kartáčovat alespoň jednou týdně. U plemen s hustou srstí musíte kartáčovat častěji.

Také počítejte s tím, že u tak chlupatého psa budete mít chlupy všude po bytě.

2. Používat kvalitní šampony
Kvalitní šampony a kondicionéry pomáhají udržovat srst v dobré kondici a zabraňují jejímu vysoušení a lámání. Je důležité používat šampony speciálně určené pro dané plemeno a jeho potřeby.

3. Pravidelné stříhání a zastřihování
Některá huňatá plemena mohou vyžadovat pravidelné stříhání nebo zastřihování srsti, aby se udržela v dobré kondici. To je obzvláště důležité u plemen s hustou srstí, která se mohou snadno zacukat. Mezi ně patří například:

Pudl - Toto plemeno má hustou, kadeřavou srst, která se rychle zakučká a může snadno zplstnatět. Pravidelné zastřihávání srsti pomáhá udržovat srst zdravou a čistou.

Kerry blue teriér - Toto plemeno má hustou, modrozelenou srst, která se může snadno zacuchat. Pravidelné zastřihávání srsti pomáhá udržet srst v dobré kondici a zabraňuje vzniku zplstnatění.

Komondor - Toto plemeno má hustou, kudrnatou srst, která se tvoří do hustých provazců - dredů. Pravidelné zastřihávání srsti je nutné, aby se srst udržela zdravá a zabránilo se vzniku zdravotních problémů.

Bobtail - Toto plemeno má hustou a kadeřavou srst, která se může snadno zacuchat. Pravidelné zastřihávání srsti pomáhá udržovat srst zdravou a snižuje pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů.

4. Péče o kůži
Kůže je důležitá pro zdravou srst, protože dodává potřebné živiny a vlhkost. Je důležité pečovat o kůži, aby byla čistá a zdravá, a to pravidelným kartáčováním a používáním speciálních přípravků na kůži.

5. Pravidelné návštěvy u kadeřníka
Pokud máte psa s huňatou a hustou srstí, doporučují se pravidelné návštěvy u kadeřníka, aby byla srst střižena a upravena podle potřeb a plemene.

6. Zdravá výživa
Zdravá výživa je důležitá pro zdravou a lesklou srst. Doporučuje se krmivo s vysokým obsahem bílkovin a vitamínů, které pomáhají udržovat zdravou srst a kůži.

Problémy s horkem

Huňatá plemena jsou náchylnější k přehřátí kvůli své husté srsti víc, než plemena s krátkou srstí. Hustá a dlouhá srst může bránit přirozenému odvádění tepla z těla psa a to může vést k přehřátí. Majitelé těchto psů by měli zajistit, aby měli jejich psi stále přístup k vodě a možnost stínu, aby se předešlo zdravotním problémům.

Při péči o svého psa je důležité věnovat pozornost jeho stavu a zdraví. V horkých letních dnech se pes může snadno přehřát, což pro něj může být nebezpečné a může vést k řadě zdravotních problémů.

Zde je několik příznaků, které mohou naznačovat, že je pes přehřátý, a co můžete udělat, aby se mu ulevilo:

1. Zvýšená tělesná teplota
Pes má normální tělesnou teplotu mezi 38 až 39 stupni Celsia. Pokud je tělesná teplota vašeho psa vyšší než 40 stupňů Celsia, může to být známkou přehřátí.

2. Nadměrné slintání
Pes může začít nadměrně slintat jako reakce na přehřátí. Toto slintání může být viditelné zejména u psů s delšími čelistmi.

3. Změna chování
Přehřátý pes může být letargický, neklidný nebo se chovat neobvykle.

4. Zrudnutí a zrychlení dýchání
Pokud má pes zrudlé dásně, zrychlený dech nebo obtíže s dýcháním, může to být také známkou přehřátí.

Co můžete udělat, abyste psovi ulevili od přehřátí?

1. Dát mu vodu
Pokud si všimnete, že je váš pes přehřátý, dejte mu okamžitě dostatek čisté vody na pití, aby se hydratoval.

2. Přemístění do stínu
Pokud je váš pes venku a je přehřátý, přemístěte ho do stínu nebo do klimatizované místnosti.

3. Použíjte chladící oblečení
Existují speciální chladicí oblečení pro psy, které mohou pomoci ulevit od přehřátí.

4. Vyhněte se fyzické aktivitě
Pokud si všimnete příznaků přehřátí u svého psa, nevykonávejte s ním žádnou fyzickou aktivitu a počkejte, až se situace zlepší.

Je důležité si uvědomit, že přehřátí může být pro psy nebezpečné a může vést k vážným zdravotním problémům. Pokud máte podezření, že je váš pes přehřátý, mějte se na pozoru a poskytněte mu co nejdříve potřebnou péči. Pokud se stav vašeho psa nezlepší nebo se zhorší, vyhledejte okamžitě veterinární péči.

Je také důležité si uvědomit, že některá plemena jsou k přehřátí náchylnější než jiná. Mezi huňatá plemena patří například následující:

Pyrenejský horský pes - Tento pes má hustou a dlouhou srst, která potřebuje pravidelnou péči. Je náchylný k přehřátí a může se potýkat s několika zdravotními problémy spojenými s přehřátím.

Novofundlandský pes - Tento pes má hustou srst, která potřebuje pravidelnou údržbu. Novofundlanďan je náchylný k přehřátí a může mít problémy s termoregulací.

Aljašský malamut - Tento pes má hustou a velmi silnou srst, která mu pomáhá přežít v extrémních podmínkách. Nicméně, když je malamut v horkých podmínkách, může mít problémy s termoregulací a být náchylný k přehřátí.

Pamatujte si, že přehřátí může být pro vašeho psa velmi nebezpečné a může mít vážné zdravotní následky. Věnujte pozornost příznakům přehřátí a přijměte opatření, abyste svému psovi poskytli dostatek ochrany a péče během horkých letních dnů.

Zdravotní problémy

Některá huňatá plemena jsou náchylnější k určitým zdravotním problémům, jako jsou problémy s kůží, očima a dýchacími cestami. Proto je důležité dbát na zdraví vašeho psa a pravidelně jej kontrolovat u veterináře.

Mohou se stát nehygienickými

Mít doma huňatého mazlíčka může být nádherné, ale nezapomínejme na to, že se také mohou stát nehygienickými. Huňatá plemena jsou náchylná ke špatné hygieně a mohou mít tendenci se špinit, zvláště pokud ráda tráví čas v přírodě. Proto je důležité, aby majitelé těchto psů dbali na hygienu svých psů a pravidelně je koupali. Při koupání psa je také důležité používat speciální šampony, které jsou vhodné pro dané plemeno a chrání zdraví srsti. Díky správné péči o srst a kůži vašeho huňatého mazlíčka můžete zajistit, aby byl zdravý, šťastný a hygienický.

Náklady na péči

Huňatá plemena obvykle vyžadují větší náklady na péči o srst, včetně nákladů na šampony, kondicionéry a holicí strojky. Také vyžadují pravidelné návštěvy u kadeřníka, což může být velmi nákladné.

Když si vybíráte psa, měli byste zvážit všechny tyto faktory a rozhodnout se, zda jste ochotni věnovat čas, úsilí a finance na péči o huňaté plemeno psa.

přečteno: 214x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...