topovat ověřit
03.12.2010 / 08.05.2014

Psi ve filmu: MARLEY A JÁ

  • Psi ve filmu: MARLEY A JÁ
80%
Náhled

Psi ve filmu: MARLEY A JÁ
Původní název: Marley and me
Žánr: rodinný, komedie, romantický, drama
Režie: David Frankel
Hrají: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Kathleen Turner, Eric Dane, Haley Bennett, Haley Hudson, Nathan Gamble, Joyce Van Patten, Bryce Robinson, Clarke Peters
Jazyk: angličtina (USA)
Délka: 111 min
Premiéra: 12. březen 2009

Obsah filmu

Novomanželé Jenny a John Groganovi se odstěhují na slunnou Floridu a společně si pořídí roztomilé štěňátko zlatého labradora Marleyho. Jako každé štěně je i Marley roztomilá kulička, která dělá neplechu, kouše pohovky, ničí dřevěná obložení a dělá loužičky po celém domě. Jenže, kdo by se na něj mohl zlobit?

Z Marleyho se ovšem brzy stane téměř padesátikilový nezkrotný stroj nabitý neuvěřitelným množstvím energie, kterou je třeba vybít. Marley stále trhá pohovky, táhne na vodítku, vyje při bouřce, cupuje na kousíčky vše, co najde, žere květiny, pije vodu z toalety a prohání pošťáky.

Příběh odráží soužití mladého páru se psem a zároveň sleduje vývoj jejich vztahu a cestu společným životem. Film je naplněn okamžiky nabitými štěstím i smutkem, mísícími se v náladách a prožitcích, které nastávají při změně zaměstnání nebo zakládání vlastní rodiny.

Marley a já není „psím příběhem“ ač to tak na první pohled může vypadat. Ve své podstatě je o obyčejném životě, nástrahách a překvapeních a zejména o pocitech, které prožíváme všichni.

Marley a jeho psí vlastnost neřešit minulost ani budoucnost všem denně připomíná, že život nejsou pouze starosti, ale hlavně ohromná zábava.

Nátáčení filmu

Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Johna Grogana „Marley and me“ ve které popsal 13 let svého života s vlastní rodinou a psem.

Pro natočení filmu bylo použito celkem 22 psů, kteří Marleyho představovali během jeho třináctiletého života. 11 z nich byla štěňata, která byla od sebe stará pouze několik týdnů. Zbylých 11 psů se pohybovalo ve věkovém rozmezí 6 měsíců až 14 let.

Všechny psy měl na starost Mark Forbes, ale i on sám říká, že psy netrénoval. Podle scénáře se točil skutečný rodinný život se skutečným „neposlušným“ psem.

Režisér David Frankel sám nechtěl na scéně naučené psí kusy a triky, ale psy takové, jací jsou ve svém jádru a podstatě. Zkušenosti a léta praxe mu daly rovněž na vědomí, že nepředvídatelné chování psů je leckdy zajímavější mimo klapku a proto je nechal natáčet i na zkouškách nebo během přestávek.

Hlavního Marleyho představoval pes Clyde, jehož chování bylo předvídatelně nepředvídatelné, úplně stejně jako u filmového Marleyho. Proto se Clydem nezkoušelo vůbec. “To je pes vycvičený k neposlouchání,” říká režisér, “bylo zajímavé ho pozorovat při práci. Pokaždé, když jsme ho natáčeli, přidal do záběru něco nečekaně zábavného a živelného.”

Stejně jako kniha a život rodiny spisovatele Johna Grogana se i příběh odehrává na jižní Floridě a v Pensylvánii. V těchto dvou státech rovněž probíhalo natáčení.

Rozrůstající se rodina Groganových byla nucena stěhovat se do stále větších domů, nakonec se usadili u Birmingham Township. Útulný dům na farmě je odrazem toho, jak manželé a jejich rodina během filmu dospěla.

Opravdoví manželé Groganovi byli tímto domem natolik okouzleni, že si pořídili téměř stejný. Paralela mezi filmovou rodinou a skutečnou rodinou Groganových zde ovšem nekončí. Skuteční John a Jenny si ve filmu zahráli roli účastníků psího výcviku. “Bylo to vtipný moment vidět Jennifer a Owena, jak nás hrají. Takové malé připomenutí, že se ten film opravdu natáčí,” říká John Grogan. “Že je to skutečně film o mně a Jenny.”
 

přečteno: 12 587x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...