topovat ověřit
01.04.2019 / 14.05.2019

Retrívři: skvělí společníci i lovci

  • Retrívři: zlatý, labradorský, flat coated, curly coated, chesapeake bay, novoskotský
80%
Náhled

Štěňátka zlatých retrívrů a labradorů patří k těm nejroztomilejším vůbec, jejich nevinným výrazům se těžko odolává. Mohli jsme je také vidět v hlavních rolích v několika filmech (Marley a já, Buddy...), ale jací jsou doopravdy? A víte, že existuje mnohem více plemen retrívrů? I když ve filmech jsou hlavně rodinnými mazlíčky, tak patří k loveckým plemenům.

Mezinárodní kynologická federace je řadí do skupiny osm ke slídičům, retrívrům a vodním psům. Chovatelské záležitosti všech retrívrů sdružuje Klub chovatelů loveckých slídičů, přesněji mají přímo svou sekci retriverů. Celkem je šest plemen: zlatý a labradorský retrívr, dále curly a flat coated retrívr, Chesapeake Bay a Nova Scotia duck tolling retrívr.

Retrívři: všestranní psi

Retrívři byli původně využívání hlavně při lovu. Jsou to skvělí přinašeči, jejich hlavním úkolem je přinesení zvěře, kterou myslivec uloví. Milují vodu a velmi rádi plavou, díky tomu se hodí pro práci ve vodě. Jejich dalším úkolem je dohledávka zvěře.

Kromě lovu se však osvědčili i při jiných disciplínách, pro svou přátelskou a velmi klidnou povahu jsou to úžasní canisterapeuté, ale cvičí se také jako vodící psi pro nevidomé, pro které jsou nepředstavitelnými pomocníky. Dále působí jako záchranáři, ale můžeme je najít i u policie.

Zejména labrador a zlatý retrívr jsou ideálními rodinnými psy, milují děti a mají s nimi svatou trpělivost, jsou lehce ovladatelní a velmi milí. Jak se říká, neublížili by ani mouše.

Zlatý retrívr

Toto plemeno patří celosvětově k těm nejoblíbenějším, pochází z Velké Británie a typická je pro něj delší lehce zvlněná srst ve zlaté nebo krémové barvě. Zlaťák miluje děti a bude si s nimi neúnavně hrát, hodí se do rodiny, kde bude mít výběh na zahradu. Kromě jeho schopností upotřebitelných v lovu je také skvělým asistenčním psem nebo canisterapeutem, ale věnovat se společně můžete i jiným kynologickým sportům, zlatý retrívr je velice nadaný.

A víte, že podle vědců patří zlatý a labradorský retrívr dokonce do první desítky nejinteligentnějších plemen na světě? V seznamu je najdete po boku takových plemen jako je border kolie i německý ovčák.

Zlatý retrívr u vody

Více informací o zlatém retrívrovi se dozvíte v našem atlase psů, pejsky na prodej najdete zde, chovatelské stanice zde.

Labradorský retrívr

Labrador pochází z kanadského Newfoundlandu, kde pracovali jako pomocníci rybářů a námořníků, kterým z vody přinášeli zastřelené ptáky. Později byli dovezeni do Anglie. Labrador má krátkou srst v jednobarevné černé, žluté nebo hnědé (játrové) barvě. Toto plemeno je velmi mírumilovné a hodí se do rodiny. Potřebuje však dostatek pohybu, protože jinak má sklony k nadváze

Znáte film Marley a já? V hlavní roli je kromě labradora také Jenifer Aniston a Owen Wilson a tato komedie přilákala do kin miliony pejskařů. Marleyho hrálo dokonce 22 psů, z nichž nejmladšímu bylo půl roku a tomu nejstaršímu 14 let!

Labradorský retrívr

Více informací o labradorském retrívrovi se dozvíte v našem atlase psů, pejsky na prodej najdete zde, chovatelské stanice zde.

Flat coated retrívr

Flatík se vyskytuje v černé či tmavě hnědé barvě, jeho srst je hladká, dlouhá a vytváří praporce. Pochází opět z Anglie. Jedná se o velice dobrosrdečného psa, který má skvělé lovecké schopnosti. Bude výborným parťákem pro děti, dobře vychází i s ostatními mazlíčky. Využití najde v mnoha kynologických sportech, někteří flatíci jsou dokonce záchranáři a vyhledávají pohřešované osoby.

Flatík je ze skupiny zmíněných retrívrů největší. Je zajímavé, jak je opomíjen a upřednostňováni jsou jeho „bratři“ zlatý a labradorský retrívr. Flat je ze skupiny asi nejštíhlejší a proti zlaťákovi je velmi aktivní. Pokud si myslíte, že se liší jen barvou, tak jste na omylu.

Flat coated retrívr

Více informací o Flat coated retrívrovi se dozvíte v našem atlase psů, pejsky na prodej najdete zde, chovatelské stanice zde.

Curly coated retrívr

Tento retrívr již není tak známý a málokdo ví, že vůbec takové plemeno existuje. Jeho typickým rysem je černá nebo tmavě hnědá srst stočená do malých kudrlinek, které těsně přiléhají ke kůži. Jedná se o nejstaršího zástupce ze skupiny retrívrů a opět pochází z Velké Británie. Lovecky je to všestranně upotřebitelný pes, ale najde využití i v jiných disciplínách.

Na první pohled je zajímavá srst tohoto plemene, která je kudrnatá stejně jako např. u pudla. Mohlo by se proto zdát, že vyžaduje zvláštní péči, ale opak je pravdou, kudrnatý retrívr, jak se curlymu říká, je v podstatě bezúdržbový pes.

Curly coated retrívr při lovu

Pejsky na prodej Curly coated retrívra najdete zde, chovatelské stanice zde.

Chesapeake bay retrívr

Jako jediný ze skupiny retrívrů pochází z USA, konkrétně z oblasti Chesapeake Bay, kde sloužil k lovu mořských ptáků. Pracovat dokáže v nepříznivých a mrazivých podmínkách. Má krátkou a silnou srst, barva bývá hnědá v různých odstínech, ostřicová nebo barva uschlé trávy, aby co nejvíce splynul s prostředím, ve kterém pracoval. V porovnání s ostatními retrívry je samostatnější. Má mnoho energie, kterou je potřeba vybít, a to nejlépe při lovu.

U „česepíka“ přesně známe rok vzniku plemene, a to není tak časté, většinou jsou tyto informace zastřeny a můžeme se jen domnívat. Jedná se o rok 1807, kdy u Marylandu ztroskotali Angličani, posádku zachránila americká loď. Spolu s posádkou se na loď dostala i dvě štěňata St. John Dogs hnědé a černé. Pojmenováni byli Canton a Sailor a oba se dostali k americkým lovcům, kteří je dále křížili.

Chesapeake bay retrívr

Pejsky na prodej Chesapeake bay retrívra najdete zde, chovatelské stanice zde.

Nova Scotia duck tolling retrívr

Toller, jak se mu také říká, je nejmenším zástupcem ze skupiny retrívrů a stejně jako labrador pochází z Kanady, konkrétně z oblasti Nového Skotska. Jeho hlavním úkolem bylo vylákat kachny z úkrytu a odvést jejich pozornost, aby je mohl lovec zastřelit. Je velice hravý, rychlý a učenlivý, hodí se pro agility, dog dancing i dog frisbee. Je to ideální společník do rodiny, s dětmi i dalšími mazlíčky vychází dobře.

Zajímavostí je způsob práce tohoto plemene. Novoskotský retrívr má popis své práce již v názvu – „kachny lákající retrívr“. Láká kachny tím, že pobíhá po břehu a jeho bílé znaky se odráží na vodní hladině, to přitahuje kachny ke břehu a jsou pak lapeny do sítě.

Nova Scotia duck tolling retrívr

Pejsky na prodej Novoskotského retrívra najdete zde, chovatelské stanice zde.

Jak jste se mohli přesvědčit, retrívr to není jen labrador a zlaťák, ale ještě další čtyři plemena. Zaujal vás některý z retrívrů natolik, že uvažujete o jeho pořízení? Obraťte se chovatelskou stanici, kde vám jistě rádi poradí, co všechno soužití s retrívrem obnáší.

přečteno: 9 057x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...