topovat ověřit

Psi ve filmu: Osm statečných

  • Osm statečných - nádherný dojemný film o síle severských plemen
80%
Náhled

Film se zaměřuje na věrné zmapování osudu lidmi opuštěné smečky psů v dlouhodobém časovém horizontu. Dopodrobna odkrývá bezprostřední reakce jednotlivých psích aktérů pod vlivem dramaticky vyhrocených okolností. Tento snímek je fascinující ukázkou fungování sociálních vztahů napříč smečkou, pohnutou výpovědí o síle i slabinách psí duše a v neposlední řadě pompézní oslavou nádhery plemen sibiřský husky a aljašský malamut.

Původní název: Eight Below
Žánr: Dobrodružný / Rodinný / Drama / Romantický
Režie: Frank Marshall
Hrají: Paul Walker, Moon Bloodgood, Bruce Greenwood, Jason Biggs, August Schellenberg, Brenda Campbell, Gary Chalk, Wendy Crewson, Panou, Gerald Plunkett, Duncan Frazer
Jazyk: angličtina (USA)
Délka: 120 min
Premiéra: 17. února 2006

Obsah filmu

Kde se příběh odehrává?

Děj filmu nás zavádí na výzkumnou stanici na Antarktidě. Právě zde pracuje jako musher samorost Jerry (Paul Walker). Spolu se svými osmi psy, které miluje nade vše, doprovází při výzkumných výpravách do terénu vědecké pracovníky a zajišťuje jejich bezpečný návrat domů. Příchozí badatelé jsou téměř bez výjimky špičkou ve svém oboru, ale bez zkušeného Jerryho a jeho osmi psů by v drsném a nemilosrdném mrazivém prostředí sotva dokázali přežít.

Jerryho psi

Každý z Jerryho psů je zcela jedinečnou osobností. Vysoce inteligentní, klidná a zároveň rozhodná vůdkyně smečky Maya; desetiletý Starý Jack; bělostný Shorty; mladý Max v zácviku; po počáteční nevraživosti perfektně sehraná dvojčata Dewey a Thruman; mohutní siláci Shadow a Buck. To jsou hlavní postavy tohoto snímku. Jerryho výjimeční tažní psi. Prvních šest jmenovaných tvoří zástupci gracilnějšího a mírnějšího plemene sibiřský husky, Shadow a Buck jsou  o něco větší a chováním prudší aljašští malamuti.

Aljašští malamuti z filmu "Osm statečných"

Honba za věděckým úspěchem

Na sklonku sezóny přijíždí na výzkumnou stanici Davis McLaren (Bruce Greenwood), kterého Jerry se psy přes své pochyby o bezpečnosti celého podniku doprovází na nejistou výpravu za stěžejním článkem McLarenova výzkumu. Jerry dostává záhy z ústředí zprávu o blížící se silné sněhové bouři a informuje McLarena o nutnosti brzkého návratu na stanici. Honba za vědeckým úspěchem však McLarena téměř zaslepuje, což v kombinaci s jeho neobratným chováním v antarktické pustině způsobí, že jsou nakonec ohroženy životy obou mužů i psů. McLaren je vážně zraněn a jen díky obrovskému nasazení Jerryho psů se podaří ho dostat zpět na výzkumnou stanici.

Zdravotní stav McLarena je velmi vážný, Jerry utrpěl těžké omrzliny a počasí se rapidně zhoršuje. Je proto rozhodnuto o okamžité evakuaci stanice. Kapacita letadla ale není dostatečná a Jerryho psi tak musí zůstat na místě. Silně zneklidněný Jerry dostává slib od pilotky Katie (Moon Bloodgood), že se pro psy co nejdříve vrátí. Svůj záměr navzdory danému slovu už ale Katie neuskuteční. Z důvodu extrémní nepřízně počasí jsou všechny lety do oblasti zrušeny na celé následující týdny a měsíce. Nikdo nedbá Jerryho naléhání ohledně záchrany jeho psů.

Jerryho psi jsou ponecháni napospas osudu v krutých podmínkách

Jerryho psi, kteří ještě před okamžikem běželi jako o život, aby dostali Jerryho a McLarena co nejrychleji do bezpečí, zůstávají najednou bez vysvětlení zcela opuštěni. Zmatení a vyčerpaní jsou vydáni napospas svému osudu uprostřed nelítostné antarktické zimy. A zatímco na Antarktidě bojují o svoje holé přežití, na druhé straně světa je Jerry dní i nocí přímo posedlý jednou jedinou myšlenku: Jak zachránit oněch osm statečných…

Mrazivé prostředí Antarktidy bylo i doposud jejich denním chlebem, nejvyšší fyzické nasazení za obtížných podmínek pro ně neznamená nic neobvyklého. Tito psi jsou ukázkoví zástupci svých plemen. Poctiví dříči, kteří by se, jak Jerry trefně říká, „uběhali k smrti“. Do své práce dávají naprosto všechno, svou sílu, intelekt i nadšení. Nyní se ocitají ve zcela nové a nestandardní situaci. Chybí jejich vůdce a ochránce v podobě Jerryho. Psi jsou náhle bezprizorní, ztrácí tolik potřebné vedení, řád, jistotu a bezpečí.

V nových podmínkách čeká psy obrovská výzva a boj o život na vlastní pěst. Absence pána přináší frustraci, zoufalství a letargii, ale i bouřlivý vzdor a neochvějný odpor k pasivnímu poddání se osudu.  Každý ze psů se se svým novým údělem pere po svém, v závislosti na své povaze a fyzické kondici. Vůle přežít a odvěké instinkty jsou hnacím motorem těchto antarktických psích trosečníků.

Naděje a síla vyhrává

Jerryho psům se podaří zúročit velmi podstatný fakt. Návrat ke kořenům a k původnímu životu smečky uprostřed divoké přírody jim usnadňuje to, že jsou zvyklí se při práci navzájem doplňovat a dohromady tvoří jeden dobře sehraný tým. Vzájemná spolupráce a kooperace pro ně byly vždy nezbytnou nutností. Chyba jednoho tažného psa znamená fatální ohrožení pro všechny, o tom už se tito psi v minulosti přesvědčili na vlastní kůži. Sehranost smečky a její pevné semknutí je hlavním předpokladem k úspěšnému přežití.

Samotný jedinec tu neznamená téměř nic, ale v psí smečce tkví silný potenciál. Tato skutečnost se nesčetněkrát potvrdí ve stěžejních chvílích, ke kterým patří obstarání nezbytné potravy a ochrana před nebezpečnými predátory. Každý ze psů přitom sehrává roli odpovídající jeho schopnostem. Taktickým vůdcem a iniciátorem akce je zpravidla vůdkyně Maya, silnější členové smečky dokonají dílo pomocí své rychlosti a čelistí. Všichni se pak svorně dělí o kořist s přihlédnutím k jejich zásluhám.

Smečka má pro psy silně podpůrný psychologický efekt. V obklopení ostatních psů sílí nejen individuální odvaha a odhodlání k činu, ale dochází i ke zmírnění bolestných okamžiků. Ve filmu jsme svědky jedinečné solidarity mezi psy navzájem. Pokud je některý pes zraněn, ostatní upřímně truchlí a věrně u něj setrvávají. V situaci, kdy je vůdkyně smečky oslabena v důsledku zranění, jí ostatní přenechávají potravu. Zároveň jí i přes její momentální slabost vyjadřují pevnou podporu na pozici vůdce smečky.

Osm statečných

Natáčení filmu

V roce 1958 došlo v Japonsku k dramatickým událostem, které inspirovaly vznik tohoto filmu. Členové japonské vědecké expedice byli nuceni neočekávaně nechat v nepříznivých podmínkách osamocených celkem patnáct psů. Na místo, kde byli psi bez pomoci ponecháni, se lidé dostali znovu až po uplynutí předlouhé doby jednoho roku. Nalezeni tu byli pouze dva přeživší psi, fyzicky bylo potvrzeno úmrtí sedmi psů, ostatní zmizeli a již nikdy nebyli nalezeni.

Ačkoliv je děj filmu situován do prostředí drsné Antarktidy, natáčení probíhalo především na území Kanady v oblasti severně od Vancouveru, dále pak na Špicberkách a v Grónsku. Vzhledem k lokaci děje filmu byli všichni členové štábu v průběhu natáčení vystaveni teplotám, které klesaly až na třicet stupňů pod bodem mrazu, a to hlavně při točení scén odehrávajících se na ledoborci na Špicberkách.

Osm statečných psů

Výběr a speciální výcvik psích účinkujících měla na starosti společnost Birds and Animals Unlimited, která se dlouhodobě zaměřuje na zajištění profesionálně vycvičených zvířecích filmových talentů. Bylo vybráno několik hlavních psích herců a desítky dublérů. Do hlavních úloh byli obsazeni huskyové Koda Bear (Maya), Apache (Starý Jack), Jasper (Shorty), D. J. (Max), Floyd (Dewey), Sitka (Truman) a malamuti Noble (Shadow) a Dino (Buck).

Psí herci museli prodělat velmi náročný všestranný výcvik, který probíhal několik měsíců. Následně přímo na place každého z nich doprovázeli hned dva lidští trenéři. Účinkující psi se museli naučit zvláštním dovednostem, které se ve filmu objevují, včetně razantního sundání vlastního obojku či adekvátní reakce na mechanizovaného leopardího tuleně.

Obrovský důraz byl přitom kladen na výcvik věrného emočního vyjadřování prostřednictvím mimiky a pohybu celého těla psa. Tento důležitý rys podoby ztvárnění celého příběhu zdůrazňoval zejména scénárista David DiGilio, který dlouhodobě studoval zákonitosti chování psů a historii vzájemného soužití psa se člověkem. Psi ztvárnili své filmové postavy skutečně dokonale a mnoho kritiků se po shlédnutí filmu vyjádřilo k jejich hereckému výkonu s nezměrným obdivem.

Osm statečných je dechberoucí film, který nenechá nikoho v klidu. A máte-li rádi psy, obzvláště ty "polární", budete z filmu příjemně dojati. Nutno ještě podotknout, že film byl inspirován podle skutečné události. Pokud jste ho ještě neviděli, určitě na něj mrkněte :-)

přečteno: 32 802x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...