topovat ověřit
23.08.2023 / 24.08.2023

Bull sporty: Adrenalinový svět teriérů typu bull

  • Sportovní vyžití pro teriéry typu bull
100%
Náhled

Zatímco agility, coursing nebo obedience patří mezi všeobecně dobře známé disciplíny sportovní kynologie, pojmy jako weight pulling, wall climbing či long jump zůstávají známé pouze úzkému okruhu aktivních majitelů stafordšírských teriérů, bulteriérů a pitbulteriérů. Tyto disciplíny však představují vzrušující svět bull sportů, který čeká na objevení širší veřejností. Ať už jste majitel těchto plemen či jen nadšenec do psích sportů, máte možnost proniknout do světa aktivit, které spojují fyzickou zdatnost psa a jeho odhodlání zdolávat různé výzvy.

Teriéři typu bull jsou známí svou silou, rychlostí, obratností a houževnatostí. Tyto vlastnosti je činí vhodnými kandidáty pro sporty náročné na fyzický výkon a odhodlání. A právě zde nacházejí své místo bull sporty, které nabízejí širokou škálu disciplín pro tyto silné a aktivní psy.

V průběhu let se vytvořila paleta různých disciplín, které testují různé schopnosti psa. Od silových disciplín, jako je weight pulling, k dovednostním disciplínám, jako je wall climbing, mají majitelé teriérů typu bull možnost vybrat si ten správný sport pro svého čtyřnohého parťáka. Bull sporty se stávají stále populárnějšími u majitelů plemen typu bull, jako jsou například APBT (Americký pitbulteriér), AST (Americký stafordšírský teriér), ABT (Anglický bulteriér) a SBT (Stafordšírský bulteriér).

Přestože bull sporty mohou být fyzicky náročné pro psy i jejich páníčky, poskytují nejen zábavu a vzrušení, ale také posilují pouto mezi psem a jeho majitelem. Každý pes má své silné stránky a unikátní schopnosti, a proto je v bull sportech na výběr mnoho disciplín, ve kterých mohou vyniknout.

Pokud máte zájem začít s bull sporty se svým psem, je důležité brát v úvahu jeho fyzický stav a individuální schopnosti. Minimální věk psa pro účast je 12 měsíců. Před začátkem tréninku je vhodné konzultovat s veterinářem, zda je váš pes zdravý a připravený na fyzickou aktivitu. Navíc mnoho místních skupin a organizací sdružuje nadšence do bull sportů, kteří jsou ochotni podělit se o své zkušenosti a poskytnout vám podporu a radu. Začněte objevovat svět bull sportů se svým psem a zažijte společně nezapomenutelná dobrodružství plná akce a soutěžení.

 

Wall Climbing

 

Jedinečná kombinace skoku a šplhu po kolmé stěně, to je wall climbing - jedna z nejspektakulárnějších a zároveň nejdivácky atraktivních disciplín v psích sportech. V České republice se tato disciplína poprvé objevila v roce 2009 a od té doby si získává stále více nadšenců. Začátky byly skromné, přestože první sezóna přinesla výškový rekord 280 cm, současní šampioni se již vyšplhali o více než metr výš.

Základem wall climbingu je speciální kolmá dřevěná stěna s gumovým kobercem, na které je ve specifické výšce umístěn pešek - malý objekt, do kterého pes musí zakousnout a vydržet na něm po stanovenou dobu. Úkol je zřejmý - vyběhnout po stěně co nejvýše, dosáhnout peška a obstát ve vzduchu. Podobně jako u disciplíny high jump je také zde klíčová spolupráce mezi psem a jeho majitelem.

S postupem času se výkony zlepšují a rekordy se posunují. Zatímco začínající sezóna přinesla výškový rekord 280 cm, dnes jsou nejlepší psi schopni výkonů přesahujících tuto metu. Přestože se jedná o náročnou disciplínu, pes potřebuje nejen sílu a odvahu, ale také spolupráci s majitelem, který jistí a brzdí jeho pohyb po stěně.

Soutěže v wall climbingu se řídí vyřazovacím systémem, kde každý pes má tři pokusy na dosažení co nejvyšší výšky. Pokud dva psi dosáhnou stejné výšky, rozhoduje počet potřebných pokusů - vítězí ten, který dokázal svůj cíl dosáhnout efektivněji.

Wall climbing není jen soutěží o výšky, je to také skvělý způsob, jak posílit pouto mezi psem a jeho majitelem a poskytnout psům možnost uplatnit svou fyzickou zdatnost a dovednosti. Přestože se jedná o náročný sport, může být pro psy i majitele vzrušujícím dobrodružstvím plným výzev a úspěchů.

 

High Jump - Skok vysoký

 

Všestrannost a dovednosti psů v bull sportech jsou patrné i ve skoku vysokém, což je další adrenalinová disciplína, ve které se tato plemena mohou ukázat jako špičkoví atleti. Skok vysoký spojuje schopnost silného odrazu a pružného skoku, a přináší divákům neuvěřitelné momenty, kdy psi doslova létají.

Pro tuto disciplínu je speciální konstrukce, která je opatřena kladkou pro upevnění lana s peškem visícím volně v prostoru. Úkol je jednoduchý, a přesto náročný: pes má vyskočit co nejvýše na volně zavěšeného peška a držet ho v tlamě po stanovenou dobu. Pokud se mu to podaří a zakousne se, zůstává viset. Důležitý je i správný časový úsek, po který pes musí peška držet. Doba držení se obvykle pohybuje kolem 3 až 5 sekund. Následně může majitel psa pustit nebo ho sundat, avšak jakýkoliv fyzický kontakt nebo dotyk zvířete musí čekat na pokyn rozhodčího.

Disciplína High Jump se opírá o schopnosti psů využít svůj silný odraz a získanou energii ke zdolání značných výšek. Minimální výška, ze které se začíná, závisí na plemeni: například pro pitbulteriéry a americké stafordširské teriéry je to 160 cm, zatímco pro bulteriéry je to méně, přibližně 120 cm.

Kvalifikace k účasti na závodech ve skoku vysokém vyžaduje nejen dobrý zdravotní stav a vyvinutou kostru, ale také důkladnou péči o zuby a ústní dutinu psa. Skok vysoký nejen nabízí ohromující pohled na psí vzdušné kousky, ale také slouží jako důkaz o jejich fyzické síle a dovednostech, které mohou vyniknout ve světě sportu pro teriéry typu bull.

 

Classic Jump

 

Disciplína Classic Jump je zábavným sportovním cvičením, které klade důraz na psí schopnost překonávat překážky a dosahovat co nejvyšších výšek. Úkolem psa je přeskočit co nejvyšší výšku na speciální konstrukci, která je pro tento účel určená.

V této disciplíně se využívá zvláštního zařízení, které umožňuje postupné zvyšování výšky překážky. Pes se rozběhne a pokusí se přeskočit tuto překážku. Většina závodů této disciplíny je organizována jako soutěž ve vyřazovacím systému. Psi mají několik pokusů na každou výšku, a ti, kteří úspěšně přeskočí nejvyšší výšku, postupují do dalšího kola.

Classic Jump je skvělou příležitostí pro psy ukázat svou sílu, obratnost a schopnost rychlého rozběhu a skoku. Je to také jedna z disciplín, kterou si majitelé mohou užívat společně se svými čtyřnohými přáteli, a to nejen v soutěžním prostředí, ale i při tréninku a zábavných akcích.

 

Long Jump - Skok do dálky

 

Mezi dynamickými bull sporty se nachází i ohromující disciplína známá jako Long Jump, neboli skok do dálky. Pro tuto soutěž je připravena speciální konstrukce, která je dlouhá 6 až 7 metrů (někteří uvádí i 7,5 metrů) a široká 1,8 až 2 metry. Konstrukce se postupně zvyšuje, přičemž první tyčka je umístěna ve výšce 10 cm a poslední v rozmezí 38 až 45 cm. Tyčky jsou od sebe vzdálené 10 cm a celá dráha je uzavřena v koridoru vysokém 1 metr, čímž se zamezuje tomu, aby pes náhodou opustil trať. To vše vytváří prostor, kde se mohou psi projevit a dosáhnout co nejdelšího skoku.

Majitelé psů se většinou postaví za překážku a vydávají povel "hop", aby svého čtyřnohého partnera povzbudili k tomu, aby co nejdále a co nejvýše přeskočil tyčky. Existují i varianty, kdy je pes motivován oblíbenou hračkou nebo peškem zavěšeným na něčem podobném "udičce". Tato disciplína je obdobou skoku dalekého, který je populární především na americkém kontinentu, kde se nazývá "Big air".

Long jump, stejně jako další bull sporty, získává stále větší oblibu mezi majiteli plemen typu bull, jako jsou APBT (Americký pitbulteriér), AST (Americký stafordšírský teriér), ABT (Anglický bulteriér) a SBT (Stafordšírský bulteriér). Každý, kdo by chtěl svého psa zapojit do této fascinující disciplíny, by měl dbát na to, aby byl pes fyzicky připraven a měl dostatek energie pro tento náročný výkon.

 

Big Air - Velký skok

 

Jak už jsme výše zmínili, mezi disciplínami bull sportů, které nás fascinují svou dravostí a zábavností, patří také vzrušující disciplína známá jako "Big Air" neboli Velký skok. Tato disciplína poskytuje psím atletům možnost ukázat své skokanské dovednosti a zároveň si užít vzrušení ze skoku do vody.

Srdcem této disciplíny je konstrukce s peškem zavěšeným ve vzduchu. Psi se rozbíhají po asi metr vysokém molu, přičemž se ve svém skoku snaží získat peška a následně se zřítit do podlouhlého bazénu s vodou. Toto odvážné spojení skoku s vodou představuje skvělou zábavu nejen pro psy, ale také pro diváky, kteří sledují, jak psi téměř létají a chytají pešky ve vzduchu.

Disciplína Big Air není jen o teriérech typu bull, ale také psi jiných plemen, zejména retrívři, se rádi účastní této atraktivní soutěže. Oproti některým jiným sportům je výhodou Big Airu jeho nižší nároky na klouby a šlachy psů, protože pevný dopad na zem je nahrazen osvěžujícím skokem do bazénu.

Avšak jako každá disciplína i Big Air má své výzvy. Nejenže vyžaduje trénink a technické zázemí pro soutěže, ale také se musí brát v úvahu náročnost dopadu do vody, který může pro některé psy představovat zajímavý zážitek. Každopádně Big Air je dalším důkazem toho, že psi jsou ochotni se pustit do adrenalinových sportů, které jim jistě přináší skvělé zážitky.

 

Hang Time

 

Hang Time je disciplína, která spočívá ve výskoku psa na zavěšeného peška, podobně jako je tomu u klasického High Jumpu. V tomto případě se však nejedná o dosaženou výšku, ale spíše o dobu, po kterou se pes dokáže držet peška ve visu, aniž by se dotýkal země. Úkolem psa je vyskočit a zakousnout se do peška, který bývá zavěšen většinou ve výšce kolem 160 cm nad zemí. Pes poté musí zůstat ve visu, přičemž jeho nohy nesmí přijít do kontaktu se zemí. Nejlepší výkony v této disciplíně dosahují až jedné hodiny visu.

I když špičkové výkony v Hang Time mohou být impozantní, tato disciplína není pro diváky zcela atraktivní, neboť pes visí na peškovi a při tomto sportovním výkonu se relativně málo pohybuje. Nicméně pro majitele psů a milovníky těchto sportů představuje Hang Time další zábavnou a náročnou aktivitu pro jejich čtyřnohé parťáky.

 

Trust Load Up

 

Trust Load Up je unikátní disciplína, ve které pes musí zvládnout zdolat závaží zavěšené přes kladku. Základní princip spočívá v tom, že se pes zakousne do peška a následně couvá, přičemž s sebou táhne závaží. Tato disciplína má dvě hlavní varianty soutěže:

První varianta závodu spočívá v tom, že pes musí v co nejkratším čase dostat závaží za cílovou čáru, čímž se prověřuje jeho rychlost a odhodlání.

Druhá varianta se zaměřuje na zdolávání co nejtěžšího závaží. Pes se opět zakousne do peška a začne couvat, přičemž táhne za sebou závaží. Cílem této varianty je dosáhnout co nejlepšího výkonu v tahání závaží, což vyžaduje sílu, odhodlání a technickou zručnost psa.

Pro psy je tahání závaží trochu neobvyklou činností, a proto je tato disciplína zvláště náročná na trénink a motivaci. V porovnání s jinými sporty se v Trust Load Up musí pes naučit couvat a zároveň držet peška v tlamě, což vyžaduje specifický trénink a komunikaci mezi psem a majitelem.

Během této disciplíny je pes bezpečně připoután na vodítku, které slouží spíše jako záchrana v případě konfliktu nebo nepředvídané situace. Všech těchto prvků spojených s taháním závaží a couváním dává Trust Load Up svou specifickou výzvu jak pro psa, tak i pro jeho majitele.

 

Tug of War

 

Tug of War, je disciplínou, která připomíná přetahování mezi dvěma psy. Soutěž probíhá v předem vyznačeném prostoru, často na měkkém povrchu jako tráva nebo písek. Psi jsou uvázaní v postroji a pevným provazem ke kolíku, přičemž mezi nimi je nataženo lano nebo řetěz s pešky na obou koncích.

Cílem této disciplíny je, aby pes, který je zakouslý do peška, se pokusil přetáhnout svého protivníka a donutil ho svého peška pustit. Toto vyžaduje sílu, odhodlání a výdrž psa. I když se to zdá být jednoduchým závodem, trvá mnohdy dlouhou dobu, než jeden z psů přiměje druhého k upuštění peška. Některé záznamy dokonce zaznamenávají extrémně dlouhé souboje trvající několik hodin.

Tug of War představuje zajímavou ukázku fyzické síly, vůle a odhodlání psů. Tato disciplína je často rozdělována do různých kategorií podle plemen a velikostí psů, což umožňuje férové závody mezi různě velkými a silnými psy.

 

Weight pulling

 

Weight pulling je disciplína, která spočívá v tažení zátěže po speciální dráze. Pes je vybaven speciálním postrojem a má za úkol utáhnout vozík s naloženou váhou na vzdálenost 4 - 6 metrů v stanoveném časovém limitu.

Během závodu pes začíná na startu s vozíkem a na pokyn rozhodčího začne majitel psa motivovat, aby se pohyboval směrem k cílové čáře. Pes musí táhnout vozík za sebou co nejrychleji a dosáhnout stanoveného cíle. Zátěž na vozíku se postupně zvyšuje.

V této disciplíně jsou psi rozděleni do váhových kategorií a také dle plemen. Cílem je utáhnout co nejvyšší váhu za daný čas. V některých kategoriích jsou dosažené výkony opravdu ohromující, například v kategorii APBT/AST mohou psi utáhnout zátěž přesahující 4 tuny.

Weight pulling má své přesně stanovené pravidla a nařízení, která zajišťují bezpečnost a etický přístup k zvířatům. Disciplína vznikla v Severní Americe a postupně se rozšířila do dalších částí světa, včetně České republiky, kde získává stále více příznivců.

 

Weight Pull Spring

 

Weight Pull Spring je disciplína, která se provádí na rovném povrchu, často na trávě nebo jiném podkladu. Pes je postrojen a jeho úkolem je co nejrychleji uběhnout 50 metrů dlouhou trasu, přičemž je připojen k postroji s předepsanou zátěží, která může být například pneumatika nebo tříkolka, v závislosti na dané kategorii. Tato disciplína přináší nový rozměr tradičnímu weight pullingu, kde nejen zátěž, ale také rychlost hrají důležitou roli.

 

Weight Drag Pull

 

Weight Drag Pull je disciplína, ve které pes musí uběhnout vzdálenost 40 metrů s připnutými saněmi, na kterých je umístěno příslušné závaží. Celý pokus má časový limit 60 sekund. Cílem je, aby pes stihl tuto vzdálenost co nejrychleji. Pokud nedoběhne za cílovou čáru v daném časovém limitu, je tento pokus považován za neplatný. Tato disciplína zdůrazňuje nejen sílu psa, ale také jeho rychlost a schopnost tažení.

přečteno: 42x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...