topovat ověřit
04.04.2023 / 05.04.2023

Máte rádi miniaturní plemena?

  • Výhody a nevýhody malých a miniaturních plemen
100%
Náhled

Máte rádi malé, roztomilé a hravé psí společníky, kteří se snadno vejdou do vašeho bytu a zahřejí vám srdce svou nekonečnou láskou? Pak jsou miniaturní a malá plemena psů právě pro vás! V tomto článku se podíváme na tyto fascinující malé tvory, které se staly oblíbenými mazlíčky po celém světě. Proč jsou tak populární, jaké jsou jejich výhody i nevýhody a jak se vyhnout úskalím spojeným s jejich koupí? Připravili jsme pro vás důležité informace a tipy, které vám pomohou pochopit, co to obnáší mít malé či miniaturní plemeno jako svého společníka. Od zdravotních problémů až po péči o jejich srst a výživu, poznáte vše, co byste měli vědět, než si pořídíte jednoho z těchto drobných kamarádů. Tak se pohodlně usaďte a připravte se na cestu do světa miniaturních psích plemen, která vás okouzlí svou pestrostí a jedinečností!

Co to vlastně jsou miniaturní plemena a proč jsou tak oblíbená?

Miniaturní plemena představují menší a drobnější varianty svých větších příbuzných, které byly úmyslně vyšlechtěny s cílem dosáhnout menší velikosti a zvýraznit jejich specifické vlastnosti. Patří sem například čivava, maltézský psík, jezevčík nebo pomeranian. Ale proč si získala srdce mnoha psích milovníků?

Jedním z důvodů je roztomilost těchto malých stvoření. Kdo by odolal malému štěněti, které se vejde do dlaně? Miniaturní plemena také zabírají méně prostoru a jsou často snáze zvladatelná než jejich větší protějšky, což je činí ideálními společníky pro lidi žijící ve městech nebo menších bytech.

Zajímavostí je, že některá miniaturní plemena byla vyšlechtěna pro specifické účely, jako je jezevčík, který byl vyšlechtěn pro svou schopnost pronásledovat zvěř do nory, nebo pomeranian, který má své kořeny v pracovních psích plemenech a byl vyšlechtěn jako společenský pes.

Kromě roztomilosti a praktičnosti je důležité uvědomit si, že miniaturní plemena mají také své specifické potřeby a nároky, o kterých musí být budoucí majitelé informováni.

Anglický Toy Teriér

Výhody malých a miniaturních plemen:

Malá a miniaturní plemena se stávají stále oblíbenějšími, a to díky několika výhodám, které nabízejí. Přestože každé plemeno má své specifické charakteristiky, zde uvádíme některé obecné výhody těchto menších společníků:

  • Snadnější manipulace a přenositelnost: Malé pejsky můžete snadno přenášet, což usnadňuje jejich přepravu, cestování a návštěvy veterináře. Proč byste si nevybrali malého mazlíčka, kterého můžete mít i v náručí?

  • Menší nároky na prostor: Malí psi jsou ideální pro život v bytech nebo menších domech, jelikož nevyžadují tolik prostoru. Kdo by nechtěl psího kamaráda, který se snadno vejde do menšího bytu?

  • Nižší náklady na výživu: Menší psi konzumují méně krmiva než jejich větší protějšky, což znamená nižší náklady na jejich stravu. To přeci stojí za zvážení, že?

  • Široká škála plemen: Malá a miniaturní plemena nabízejí širokou škálu vzhledů, povah a schopností, takže si můžete vybrat psa, který nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a preferencím. Jaké plemeno vás osloví nejvíce?

  • Vyšší dlouhověkost: Malá plemena často žijí déle než jejich větší protějšky, což znamená, že můžete očekávat delší dobu společně se svým malým mazlíčkem. Kdo by nechtěl mít svého psího kamaráda po delší dobu?

  • Snazší socializace: Malá plemena se snáz adaptují na život s dalšími zvířaty nebo lidmi, což je činí vhodnými pro rodiny s dětmi nebo domácnosti s více mazlíčky. Proč byste si nevybrali malého pejska, který se rychle stane součástí vaší rodiny a bude si rozumět s ostatními členy?

Bišonek

Nevýhody malých a miniaturních plemen:

Přestože malá a miniaturní plemena mají své výhody, existují také některé nevýhody a úskalí, kterým byste měli věnovat pozornost:

  • Zdravotní problémy: Některá malá plemena mají větší predispozici k určitým zdravotním problémům, jako jsou srdeční onemocnění, dýchací potíže nebo patelární luxace. Je důležité být si vědom těchto rizik a pečlivě zvážit, zda je pro vás a vaší rodinu přijatelné.

  • Náročnější výchova: Některá malá plemena mohou být tvrdohlavější a obtížněji ovladatelná než větší psi. Je třeba být trpělivý a důsledný v jejich výchově a tréninku. Jste připraveni věnovat čas a úsilí potřebné pro úspěšnou výchovu malého pejska?

  • Zranitelnost a bezpečnost: Malá plemena mohou být náchylnější k zranění, zejména když jsou v kontaktu s většími psy nebo malými dětmi. Je důležité dbát na bezpečnost a ochranu svého malého psa. Jakým způsobem zajistíte jeho bezpečnost?

  • Potenciálně vyšší úroveň hluku: Některá malá plemena mají tendenci štěkat častěji než větší psi, což může být obtěžující pro vás i vaše sousedy. Jste připraveni řešit tuto výzvu, kterou může váš malý společník přinést?

  • Riziko množitelů a podvodníků: Obliba malých a miniaturních plemen může vést k neetickým chovatelům, kteří se zaměřují pouze na zisk, což může mít za následek špatně odchovaná, nemocná nebo geneticky zatížená štěňata. Jakým způsobem zkontrolujete chovatele a ověříte si původ vašeho štěněte?

  • Potřeba pravidelného sociálního kontaktu: Malá plemena mohou mít tendenci být příliš přítulná a závislá na svých majitelích, což může vést k problémům s odloučením a/nebo úzkostí. Jste připraveni věnovat čas a trpělivost potřebnou pro správnou socializaci svého malého pejska?

  • Citlivost na chlad: Miniaturní plemena mohou být více náchylná na chlad kvůli menšímu tělesnému objemu a menšímu množství tělesného tuku. Jak plánujete chránit svého malého pejska před chladem, zvláště v zimních měsících?

  • Náchylnost k zubním problémům: Malá plemena často trpí většími zubními problémy, jako je zubní kámen nebo zánět dásní, kvůli menší velikosti čelisti a těsnějšímu uspořádání zubů. Jak plánujete pečovat o zuby svého malého psa a zajistit mu zdravou ústní dutinu?

Boloňský psík

Důsledky popularity miniaturních plemen:

Popularita miniaturních plemen s sebou přináší nejen pozitiva, ale také řadu negativních důsledků. Díky zvýšenému zájmu o tyto roztomilé psy se stávají terčem množitelů a podvodníků. Nekontrolovaný chov a křížení plemen bez ohledu na zdraví a genetiku může vést k vážným zdravotním problémům a špatnému temperamentu u štěňat. Navíc zvýšená poptávka vede k vyšším cenám, což láká množitele, kteří se snaží rychle zbohatnout na úkor zdraví a pohody zvířat.

Čivava

Množitelé, překupníci a podvodníci:

Množitelé jsou jedinci, kteří chovají psy pouze za účelem zisku, aniž by dbali na jejich zdraví a pohodu. Překupníci a podvodníci se snaží zneužít zájem o miniaturní plemena tím, že prodávají štěňata bez průkazu původu, s nejasným původem nebo se špatným zdravotním stavem. Následkem jejich činnosti je, že štěňata trpí, kupující nemá jistotu ohledně zdraví, vzhledu ani dobré povahy svého nového společníka.

Dandie Dinmont teriér

Nešetřete na kvalitě:

Je důležité si uvědomit, že levnější štěně nemusí znamenat lepší nákup. Naopak, šetření na pořízení štěněte může mít za následek zdravotní a chovatelské problémy, které vás nakonec mohou stát více času, peněz a emocí. Je lepší si připlatit za kvalitu a mít jistotu, že váš nový společník bude zdravý a šťastný.

Mops

Jak správně postupovat při výběru štěněte malého plemene:

Při výběru štěněte malého plemene je důležité vyhnout se množitelům a podvodníkům. Vždy si vyberte psa s průkazem původu a od renomovaného chovatele, který dbá na zdraví a genetiku svých psů. Chovatel by vám měl také poskytnout zdravotní záznamy štěněte a jeho rodičů. Navštivte chovnou stanici, seznamte se s rodiči štěněte a pozorujte jejich temperament a zdravotní stav. Nebojte se položit chovateli otázky o plemeni, péči o štěně či o jeho socializaci. Seriózní chovatel bude ochotně zodpovědět vaše dotazy a poskytnout vám veškeré potřebné informace. Ujistěte se, že máte dostatek času a prostředků na to, abyste se mohli starat o svého nového čtyřnohého přítele, a tím mu zajistit dlouhodobé zdraví a štěstí. Dobře promyšlený výběr štěněte vám zajistí nejen spokojenost, ale i bezproblémový vztah s vaším novým společníkem.

Jaká plemena zde patří:

Plemeno Vhodný pro začátečníky Do bytu Pro alergiky K dětem Pro seniory Stěkání Slintání Typ srsti
Anglický toy teriér Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Vůbec Krátká
Bišonek Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Dlouhá
Boloňský psík Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Dlouhá
Brabantík Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Krátká
Cairn teriér Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Málo Krátká
Čivava (krátkosrstá) Ano Ano Ano Ne Ano Málo Vůbec Krátká
Čivava (dlouhosrstá) Ano Ano Ano Ne Ano Málo Vůbec Dlouhá
Dandie Dinmont teriér Ano Ano Ne Ano Ano Málo Vůbec Dlouhá
Grifonek Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Krátká
Havanský psík Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Japonský špic  Ne Ano Ano Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
King Charles španěl Ano Ne Ano Ano Ano Málo Málo Dlouhá
Jezevčík dlouhosrstý Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Jezevčík krátkosrstý  Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Krátká
Malý knírač Ano Ano Ano Ano Ne Hodně Málo Dlouhá
Malý německý špic Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Ruský toy (krátkosrstý) Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Krátká
Ruský toy (dlouhosrstý) Ano Ano Ano Ano Ano Málo Vůbec Dlouhá
Německý špic Trpasličí (pomeranian) Ano Ano Ne Ne Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Maltézský psík Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Norfolk teriér Ne Ano Ano Ne Ano Hodně Málo Krátká
Norwich teriér Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Málo Krátká
Papillon Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Pekingský palácový psík Ano Ano Ne Ne Ano Málo Málo Dlouhá
Prazský krysařík Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Krátká
Pudl toy Ano Ano Ano Ano Ano Kodně Vůbec Dlouhá
Shih tzu Ano Ano Ne Ano Ano Málo Málo Dlouhá
Tibetský španěl Ano Ano Ne Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá
Toy teriér anglický Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Málo Krátká
West highland white teriér Ne Ano Ne Ano Ano Hodně Málo Krátká
Yorkshirský teriér Ano Ano Ano Ano Ano Hodně Vůbec Dlouhá

 

Grifonek

Malá a miniaturní plemena nabízejí řadu výhod, ale také některá úskalí a nevýhody. Je důležité důkladně zvážit všechny aspekty před tím, než se rozhodnete pro pořízení malého nebo miniaturního psa. Výběr správného plemene a pečlivé zvážení vašeho životního stylu, očekávání a schopností vám pomůže najít toho pravého společníka, který se stane součástí vaší rodiny na mnoho let.

přečteno: 147x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...